Festivalul „Ceau, Cinema!” lansează două cărți poștale în sprijinul refugiaților din întreaga...

Festivalul „Ceau, Cinema!” lansează două cărți poștale în sprijinul refugiaților din întreaga lume

0
DISTRIBUIȚI

Organizatorii festivalului Ceau Cinema lansează două cărți poștale în sprijinul refugiaților din întreaga lume.

„La proiecția umanitară pe care am făcut-o cu «Donbas» la câteva zile după invadarea Ucrainei, Flavius Ilioni-Loga de la LOGS ne-a avertizat că trebuie să ne dozăm eforturile, pentru că provocarea e de cursă lungă. Criza umanitară a refugiaților cauzată de război va dura luni, poate ani. Dincolo de emoțiile primelor zile și actele frumoase de solidaritate, lumea va obosi. Acolo suntem acum. Însă refugiații (nu doar din Ucraina) au nevoie în continuare de sprijin. Acesta este motivul pentru care am vrut să facem un gest, mai mult simbolic, împreună cu cei doi artiști care au lucrat la materialele noastre grafice în acest an: Lucian Muntean și Dan Ungureanu. Am tipărit în serie-limitată două din lucrările lor în format de carte poștală: «GalbenAlbastru» (acuarelă de Lucian Muntean) și «Born to Film» (creion & digital, de Dan Ungureanu). Toate profiturile din vânzarea acestora vor ajunge la LOGS, pentru a sprijini activitățile asociației în munca sa cu refugiații. De fapt, le puteți vedea pentru prima oară, atinge și lua acasă la proiecția din cadrul Timisoara Refugee Art Festival, de luni, 20 iunie, la Cinema Victoria, chiar de Ziua Mondială a Refugiatului («Această ploaie nu se va opri niciodată», de Ana Gorlova). Lucrările au fost donate de cei doi artiști – le mulțumim pentru generozitate. După evenimentul de la TRAF, le veți găsi la evenimentele din cadrul Ceau, Cinema! (20 lei bucata)“, au anunțat organizatorii festivalului „Ceau, Cinema!”.

Cea de-a 9-a ediție a festivalului Ceau, Cinema va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, iar juriul va fi format din actriţa Judith State, regizoarea Cristina Groşan şi regizorul Eugen Jebeleanu. Şase filme despre libertate selectate la Veneţia, Cannes şi Berlin fac parte din competiţie.

„Reflecţie” („Reflection”, 2021) este cel mai nou lungmetraj al regizorului ucrainean Valentin Vasianovici.


Tulburătorul film are ca protagonist un chirurg care este capturat de forţele militare ruse în zona de conflict din estul Ucrainei, unde este expus la scene îngrozitoare de umilire şi violenţă. Proiecţia va face parte dintr-un Focus Ucraina, un omagiu pentru rezistenţa ucrainenilor în războiul declanşat de Rusia.

„Nu lăsa urme” („Leave No Traces”, 2021), regizat de Jan P. Matuszynski, este o dramă poloneză puternică despre lupta pentru dreptate a unui tânăr care asistă la tragedia unui prieten, fiul poetei anticomuniste Barbara Sadowska, omorât în bătaie de poliţie în Polonia anului 1983. Filmul este adus cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Fascinantul „Grota” („Il buco”, 2021), realizat de italianul Michelangelo Frammartino, urmăreşte aventura extraordinară a unui grup de speologi care pornesc în explorarea unor peşteri necunoscute omului în sudul Italiei, în august 1961. „Grota” a câştigat Premiul Special al Juriului la Veneţia şi este distribuit în România de Independenţa Film.

Alte două filme din competiţia Ceau, Cinema! vin din secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din 2021 a Festivalului de la Cannes.
„Marea Libertate” („Great Freedom”, 2021), o coproducţie Austria-Germania regizată de austriacul Sebastian Meise, urmăreşte povestea legăturii pe care o dezvoltă de-a lungul câtorva decenii un bărbat, trimis în mod repetat la închisoare în Germania postbelică pe baza legii care incrimina homosexualitatea, cu un coleg de celulă. Filmul a câştigat Premiul Juriului în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes şi Marele Premiu la Festivalul de la Sarajevo şi este proiectat la Timişoara cu sprijinul Forumului Cultural Austriac de la Bucureşti.
Unul din cele mai apreciate şi curajoase filme bulgare recente, „Şi femeile plâng” („Women do Cry”, 2021), realizat de regizoarele Vesela Kazakova şi Mina Mileva, are în prim-plan o familie formată numai din femei, într-o societate unde „genul” nu este un cuvânt familiar.

Din secţiunea Panorama a ediţiei de anul trecut a Festivalului de la Berlin vine „Ia ochii de pe mine” („All Eyes off Me”, 2021), al doilea lungmetraj al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya. Un film îndrăzneţ care discută libertatea sexuală prin povestea unei tinere ale cărei fantezii se ciocnesc de realitate. „Deşi aparent diferite, cele şase filme chestionează câteva din numeroasele sensuri ale ideii de libertate de ieri şi de azi, în ton cu tema politică a ediţiei a noua a festivalului. Competiţia este una provocatoare, atât prin subiectele filmelor, cât şi prin forma aleasă de fiecare dintre regizori”, spune selecţionerul competiţiei, criticul de film Ionuţ Mareş.

Cele şase filme vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro şi oferit de Groupama Asigurări, şi Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro. Trofeele Ceau, Cinema! sunt realizate de artista Lia Pfeiffer. Proiecţiile de la ediţia din acest an a festivalului vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.