Sporturile practicate în Timişoara, puse pe hartă în Parcul Copiilor. Cei mici...

Sporturile practicate în Timişoara, puse pe hartă în Parcul Copiilor. Cei mici s-au distrat în „arenele” improvizate FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Municipiul Timişoara prezintă o diversitate destul de generoasă în ceea ce priveşte activitatea sportivă. Evenimentul Infopoint Sportiv – Let’s map our city by sports!, organizat de asociaţia APOTIC, a arătat exact acest lucru. Cluburi precum Politehnica, SCM, UVT sau Warriors i-au atras pe cei mici în Parcul Copiilor şi poate i-au convins pe unii dintre ei să se dedice activităţii sportive.

Clubul de fotbal alb-violet a ridicat o adevărată mini-arenă unde micuţi din club şi nu numai au intrat cu entuziasm de la primele ore ale dimineţii. Au fost prezenţi şi antrenori cunoscuţi de la nivel juvenil, precum Paul Codrea şi Cristian Dancia. La rugby activitatea a fost supravegheată de Cătăli Fercu, în timp ce Roxana Biea s-a îngrijit de stand-ul soţului ei campion la box. Nu au lipsit nici voleiul, canotajul, scrima, handbalul, fitness-ul, dansul sportiv ori şahul. Fiecare club a avut un stand cu informaţii, surprize, cadouri şi o zonă destinată pentru partea… practică.

Planul organizatorilor e să ofere părinţilor şi copiilor acestora cât mai multe opţiuni într-o posibilă activitate sportivă în oraş. Planul e ca pe 17 septembrie să se lanseze un website Infopoint Sportiv în care această „hartă” sportivă să fie interactivă pentru timişoreni.

La eveniment au vorbit şi adulţii şi s-a subliniat că practic universităţile asigură în acest moment o mare parte din activitatea sportivă. Când cei mici vor creşte mari, sunt şanse să rămână să performeze acasă doar într-o sală polivalentă ori stadion modern, lucruri pe care Timişoara şi Timişul nu le oferă acum.

„Aş pleca de la acel indicator în care România ocupă 1 în UE la obezitate infantilă… Nu îl putem combate decât prin educaţie şi educaţie sportivă. Căci sportul e mai mult decât transpiraţie, e despre perseverenţă, tenacitate, muncă, e despre munca în echipă, acest lucru poate fi translatat în viaţa de zi cu zi. Şi asta încercăm noi şi prin clubul sportiv al Universităţii… Au dispărut acele concepte de a ne juca în spatele blocului, în curtea şcolii, acum e totul pe bază de antrenori, traineri, în cadru formal, dar bucuria jocului în parcuri trebuie câştigată. Pas cu pas poate să apară şi performanţa sportivă… Trebuie să-i educăm în spiritul sportiv. Dincolo de sport, avem nevoie de o infrastructură sportivă. De la o sală polivalentă, până la terenuri în fiecare cartier, fără ea vom rămâne la jocul pe calculator. E un lucru excepţional să mapezi activitatea sportivă din Timişoara şi copiii să aleagă pentru aptitudinile lor sportul în care poate să ajungă să facă performanţă”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Avem mari sportiv, precum Simona (Amânar), care poate fi un exemplu pentru copii, avem sportivi în activitate care sunt aici, care pot să-i ajute pe copii, să le explice ce înseamnă sportul. Sportul înseamnă foarte multă muncă… Evenimentul e foarte reuşit, mi-ar fi părut rău să nu fie vreme bună. La ora actuală copilul îşi va lua toate informaţiile de pe telefon. Vedem la 7-8 ani nişte copii foarte inteligenţi, trebuie să fim atenţi ca accesul la informaţii să fie de calitate”, a explicat şi Florin Drăgan, rectorul Univ.


Politehnica, utilitatea activităţii Asociaţiei Pentru Orientarea Tinerilor în Carieră.

„Mă bucur să văd mişcare, copii angrenaţi în toate sporturile, nu numai în fotbal. Mi-ar plăcea să avem aici anul viitoru un baby gym, să vadă ce înseamnă o bârnă, o paralelă… Întotdeauna voi fi aproape de sport… Totul începe ca o mişcare, ca o joacă, apoi ne gândim la sportul de performanţă. Nu putem totul dintr-o dată, în spate e foarte multă muncă. Trebuie să o luăm treptat. Trebuie să ne bucurăm în primul rând de mişcare, de activităţile sportive pe care le oferă Timişoara. Învaţă ce înseamnă fairplay-ul, ce înseamnă o familie sportivă. Sperăm să atragem cât mai mulţi copii spre sport”, a concluzionat campioana olimpică la gimnastică Simona Amânar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.