Locuri de o frumusețe deosebită, ideale pentru evadări de vară în Banatul...

Locuri de o frumusețe deosebită, ideale pentru evadări de vară în Banatul Montan FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_470987" aria-describedby="caption-attachment-470987" style="width: 640px" class="wp-caption aligncenter">
Cascada Vânturătoarea

Vremea din ce în ce mai frumoasă îi îndeamnă pe tot mai mulți locuitori ai orașelor să facă plimbări lungi în natură, cât mai multă mișcare și să se bucure de locuri încă nevăzute.

Site-ul Banatul Montan sugerează vizitarea mai multor obiective turistice unice, de o frumusețe deosebită, dar prea puțin promovate, care merită vizitate.

O cetate medievală restaurată

Un prim obiectiv care nu stârnea până acum prea mult interes este cetatea medievală Ladislau de la Coronini, din clisura Dunării, a cărei restaurare va fi terminată în acest an. Cetatea a fost construită pe o stâncă în timpul domniei  regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg, și era patronată de Sfântul Ladislau. Fortificația avea două incinte, un donjon circular de unde începea o poartă care era legată de palat, și un turn exterior, din care se mai păstrează nucleul cetății construite în prima jumătate a secolului al XV-lea. Spre malul Dunării, cetatea era apărată de ziduri care aveau o grosime de doi până la trei metri, iar pe latura opusă, de un șanț lat de nouă metri, peste care fusese construit un pod.

Alături de cetatea Severinului, aceasta avea un rol de maximă importanță strategică în sistemul defensiv al regatului maghiar pe linia Dunării, și s-a bucurat de o mare atenție din partea regilor Ungariei în tot cursul secolului al XV-lea, când invaziile otomane erau tot mai frecvente în nordul fluviului. După înfrângerea maghiarilor la Mohács de armata otomană, sistemul de fortificații al cetății a fost distrus, și, de-a lungul secolelor, aceasta a ajuns o ruină, dar fragmentul din zidul cetății, părți din zidurile palatului și donjonul se află pe lista monumentelor istorice și pot deveni un important obiectiv turistic.

Obiceiuri arhaice în localitățile Banatului Montan

Un alt loc unic în Banatul Montan este complexul mulinologic din localitatea Eftimie Murgu, care cuprinde nu mai puțin de 22 de mori, unele vechi de peste un secol, înșirate pe canalele de apă care străbat comuna și în afara acesteia. Morile, la care localnicii macină porumb și grâu, au fost reparate în cursul anului trecut de asociația „Acasă în Banat” cu ajutorul câtorva sute de voluntari, și s-a stabilit un traseu turistic cu marcaje, plăcuțe informative și hărți, pe o lungime de șase kilometri. Tot cu ajutorul voluntarilor, asociația „Acasă în Banat” a reparat și recondiționat în această primăvară și două mori de apă de la Ilidia, care au redevenit funcționale și au fost incluse într-un circuit turistic.

În Munții Cernei, într-o zonă socotită drept una dintre cele mai frumoase din România, se mai află pe creste sau ascunse în văi câteva cătune izolate de restul lumii, cu 10-20 de case, cum rar se mai pot vedea. Cel mai spectaculos drum este cel spre Scărișoara, unde locuitorii au improvizat un traseu extrem de original pentru a scurta drumul, meșterind o scară de lemn din mai multe bucăți, care sunt prinse de pereții stâncilor. Cătunele mai păstrează și astăzi o atmosferă arhaică, în care cei mai mulți localnici sunt străini de obiceiurile vieții moderne.

Lacuri unice în țară

Printre frumusețile naturale care merită văzute în Banatul Montan sunt lacul Dracului din Munții Locvei, a cărui apă are o culoare albastru-verzuie, desprinsă parcă dintr-un basm. Este cel mai mare lac carstic din România, cu o suprafață de aproximativ 700 de metri pătrați și o adâncime de peste zece metri, în care legenda spune că s-ar fi aruncat însuși dracul, după ce a pierdut o prinsoare făcută cu un păstor.

Lacul Buhui, supranumit „oglinda cerului”, este, la rândul lui, primul lac de acumulare subteran și cel mai vechi lac artificial din România, amenajat în anul 1884, pentru alimentarea cu apă a Aninei, iar priveliștea înconjurătoare este de o frumusețe care taie respirația.

Un lac de acumulare aflat în mijlocul unui peisaj superb în toate anotimpurile se află pe drumul șerpuit care duce spre stațiunea Poiana Mărului, iar Cheile Carașului, cu o lungime de aproape 20 de kilometri au statut de rezervație naturală, și sunt, la rândul lor, o adevărată minune a naturii din acest colț de țară.

Cascade și panorame spectaculoase

Un alt loc aparte, aflat în apropierea Băilor Herculane, la care se ajunge după un drum cu porțiuni abrupte, dar care merită efortul, este spectaculoasa cascadă Vânturătoarea, o cădere de apă de aproximativ 40 de metri pe un perete abrupt de stâncă pe care există un prag, de unde apa cade în continuare ca o pulbere fină.

Tot în apropiere de Băile Herculane, pe drumul spre Topleţ, se află o stâncă de aproximativ zece metri, asemănătoare unui cap de om care priveşte apa, și e cunoscută sub numele de Sfinxul bănăţean sau Sfinxul Cernei, iar pe vârful Trescovăț din Munții Almăjului se poate ajunge de la Șvinița, după un urcuș cu peisaje pitorești amintind de zona mediteraneană. Drumul durează câteva ore, diferența de nivel până pe culme fiind de aproape 700 de metri. De aici se poate admira defileul Dunării și peisajele minunate care mărginesc fluviul, de neuitat pentru toți iubitorii de natură.

Surse foto: banatulmontan/facebook, aventurainromania.ro, carpati.org, mediafax.ro, locuridinromania.ro, radioresita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.