Ministrul Agriculturii, anchetat penal într-un dosar al DNA Timișoara UPDATE Chesnoiu demisionează...

Ministrul Agriculturii, anchetat penal într-un dosar al DNA Timișoara UPDATE Chesnoiu demisionează din guvern și cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității

0
DISTRIBUIȚI

Direcția Națională Anticorupție a solicitat ridicarea imunității parlamentare pentru Adrian Chesnoiu, deputat și ministru al Agriculturii, acesta urmând să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

„În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.


Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, a transmis DNA.

Punerea sub acuzare a ministrului face parte dintr-o anchetă a DNA Timișoara care a început cu investigațiile legate de Direcția pentru Agricultură Caraș-Severin, unde directoarea a fost acuzată de abuz în serviciu pentru decontări ilegale și angajări fictive. Ulterior, procurorii anticorupție au pus sub acuzare șefa Direcției de Resurse Umane din Ministerul Agriculturii, Luminița Jăjâie. Ministrul i-a solicitat acesteia să-i dea subiectele de la concursurile pentru patru funcții, pentru a le da favoriților.

UPDATE Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va demisiona atât din funcția deținută în Guvern, nu însă și din Camera Deputaților, dar le va cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității parlamentare.

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat”, a transmis Chesnoiu pe pagina sa de Facbook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.