Pianistul Lucian Ban începe la Timișoara un turneu național produs de Jazz...

Pianistul Lucian Ban începe la Timișoara un turneu național produs de Jazz Updates

0
DISTRIBUIȚI

Lansat de Sunnyside Records în luna mai cu un turneu american, „Ways of Disappearing”, albumul pianistului newyorkez de origine română Lucian Ban, va fi prezentat publicului din România într-un turneu național produs de Jazz Updates, cu o serie de concerte în Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bistrița, Brașov și București.

La încheierea turneului american de lansare, presa internațională elogiază noul album al pianistului american de origine română Lucian Ban. În Wall Street Journal criticul Larry Blumenfeld scrie: „Singur la pian, Lucian Ban se conectează la propriile lumi moștenite și creează altele noi din imaginație. Piesele sale de pian sunt pătrunse subtil, dar palpabil, de un sens al dorului pentru muzica țării sale natale.” BBC, în emisiunea de jazz Freeness, spune: „Un pianist fantastic, o muzică opalescentă, un tușeu cu totul extraordinar”. Platforma de critică de jazz marlbank.net apreciază: „Ways of Disappearing este o nouă culme în cariera celebratului pianist american de origine română… abstract, intim și inimitabil Ban.”

Turneul de lansare „Ways of Disappearing” este organizat de Jazz Updates și include concerte în Timișoara (11 iunie, Muzeul de Artă), Arad (13 iunie, Teatrul ”Ion Slavici”) , Cluj-Napoca (14 iunie, Muzeul Etnografic), Baia Mare (15 iunie, Colonia Pictorilor), Bistrița (16 iunie, Sinagoga Societatea de Concerte), Brașov (18 iunie, Chamber Jazz – Centrul Multicultural al Universității Transilvania) și București (20 iunie, Goethe Institut).

Produs împreună cu violistul american Mat Maneri și editat de prestigioasa casă de producție Sunnyside Records din NYC, albumul a fost înregistrat în acustica specială a Sălii Baroce a Muzeului de Artă din Timișoara și include 14 piese originale și improvizații, un blues și două standarde moderne de jazz compuse de celebrele Annette Peacock și Carla Bley.

Autor a 20 de albume sub nume propriu pentru label-uri de prestigiu din întreaga lume, Lucian Ban este singurul muzician de jazz român care a înregistrat pentru celebra casă ECM și ale cărui apariții discografice au câștigat Best Album of the Year din partea Downbeat Magazine, Jazz Journalists Association, și US Național Public Radio.


Albumele sale se bucură de acolade în presa majoră din lume (The Guardian, El Pais, New York Times, Neue Burcher Zeitung, Financial Times, etc) și de recenzii în presa de specialitate (Downbeat, The Wire, All About Jazz, Jazz Times, Jazziz, London Jazz News, Jazzman, etc). Lucian Ban a colaborat și susținut turnee în întreaga lume cu muzicieni de prestigiu precum John Surman, Barry Altschul, Mat Maneri, Evan Parker, Nasheet Waits, Louis Sclavis, John Hebert, Eric McPherson, Tony Malaby, Ralph Alessi, Theo Bleckmann, Jen Shyu, Gerald Cleaver, Alex Harding și mulți alții.

Discutând albumul său de pian solo Lucian Ban consideră că „nu există o diferența reală între improvizație și compoziție” și dacă „structura sau tradiția pot fi învățate, libertatea este mai degrabă un instinct”. Solo-ul de pian este piatra de încercare a oricărui pianist de jazz, iar atunci când improvizezi de fapt observi și creezi în același timp, pui întrebări muzicale la care trebuie să răspunzi în timp real în actul performativ. Referindu-se la istoria jazz-ului, Lucian Ban afirmă o afinitate cu „o pleiadă de pianiști radicali și iconoclaști precum Thelonious Monk, Andrew Hill, Keith Jarrett, Duke Ellington sau Paul Bley, pianiști care au întrerupt tradiția rolului pianului în jazz, și au extins granițele limbajului instrumental”.

Fascinantul album de improvizații solo „Ways of Disappearing” al pianistului newyorkez Lucian Ban reprezintă o contribuție remarcabilă la canonul solo-ului de pian în jazz și un profund opus de maturitate al unuia dintre cei mai de succes muzicieni de origine română pe scena jazz-ului internațional.

Concertul din Timișoara al artistului newyorkez de origine română Lucian Ban va avea loc pe 11 iunie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, de la ora 19:30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.