Primarul Fritz după ce Guvernul a redus finanțarea pentru infrastructura culturală a...

Primarul Fritz după ce Guvernul a redus finanțarea pentru infrastructura culturală a Timișoarei: „Promisiunile s-au schimbat după mici interese politicianiste locale” UPDATE PNL Timiș – acuzații, ironii puerile și apoi propunere de armistițiu

3
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei se plânge astăzi că autoritățile centrale au redus la jumătate finanțarea promisă în 2019 pentru infrastructura culturală a Capitalei Europene a Culturii.

„De la peste 100 de milioane de lei promiși în 2019, am ajuns azi, cu șase luni înainte de începerea programului Capitalei Culturale, la o alocare de doar 53 de milioane de lei. În baza promisiunilor Guvernului României, Primăria Timișoara a pornit lucrări de investiții la infrastructura culturală, asumate în dosarul de candidatură (…) Lucrări de peste 190 de milioane de lei, care vor fi gata anul acesta și anul viitor și pentru care Guvernul s-a angajat cu o Ordonanță de Urgență în 2019 că va sprijini aceste investiții ale orașului cu 105 milioane de lei. Asta până astăzi, când s-a răzgândit și a tăiat banii la jumătate pentru șantierele Primăriei, în schimb a suplimentat generos fondurile pentru Consiliul Județean Timiș la 32 de milioane de lei pentru niște șantiere inexistente”, a transmis Dominic Fritz.

Acesta acuză că jocurile politice afectează bunul mers al proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. „Astăzi, am văzut că politica nu are cultură. Promisiunile Guvernului s-au schimbat după mici interese politicianiste locale. Noi vom duce la bun sfârșit aceste investiții pentru anul Capitalei Culturale, la fel ca pe celelalte asumate din alte finanțări: Turnul de Apă din Iosefin sau centrele culturale din Freidorf și Kuncz. Indiferent cine mai bagă bățul prin gard, îl asigur că nu vom rata această șansă uriașă pentru oraș și pentru România.


Anul Capitalei Culturale va fi un succes. (…) Măcar sumele pentru susținerea evenimentelor culturale organizate de operatori culturali nu au fost tăiate. În plus față de cei 75 milioane de lei pe care îi punem la bătaie din bugetul local pentru programul cultural de anul acesta și din 2023, Ministerul Culturii va susține, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, proiecte culturale cu 33 de milioane de lei”, mai spune mesajul edilului-șef.

UPDATE PNL Timiș îi acuză pe Dominic Fritz și Alfred Simonis că și-au unit forțele pentru a-i prezenta pe liberali într-o lumină proastă, lansând în spațiul public „informații mincinoase”. După ce îl numesc pe Fritz „primarul zerou”, iar despre Simonis insinuează că ar fi fost „sub influența anumitor substanțe halucinogene” când a făcut anumite declarații, liberalii propun un armistițiu în problema Capitalei Europene a Culturii.

„Zilele trecute, primarul Fritz urla ca din gură de șarpe că președintele PNL Timiș blochează la Guvern Ordonanța prin care sunt împărțiți banii de la Ministerul Culturii pentru acest proiect. Primarul Zerou se credea probabil la Radio Erevan pentru că fumigena pe care a lansat-o în spațiul public avea o doză de adevăr, dar nu legat de PNL Timiș. Cel care blocase Ordonanța era chiar deputatul PSD Freddy Simonis, fapt recunoscut ulterior de acesta într-o declarație publică. Credem că, de fapt, supărarea celor doi se îndreaptă spre președintele PNL Timiș, Alin Nica, pentru că și-au dat seama că el este singurul care a făcut pași concreți pentru buna desfășurare a proiectului și, mai mult, și-a oferit și sprijinul pentru deblocarea situației grave în care amatorii de la USR au dus acest proiect extrem de important pentru Timișoara și județul Timiș. (…) Acuzațiile deputatului PSD, cum că banii de la Guvern ar urma să fie deturnați în afara proiectului, nu merită atenția nimănui pentru că dincolo de comicul situației putem bănui că cel care le-a verbalizat ar putea fi sub influența anumitor substanțe halucinogene. În acest context, PNL Timiș propune un armistițiu politic pe tema Timișoara Capitală Europeană a Culturii și invită liderii politici și administrativi ai USR să se alăture acestui demers. PSD Timiș poate asista de pe margine pentru că nu este implicat direct, iar liderii acestui partid sunt cu totul străini de cultură și nu vor reuși să înțeleagă mare lucru din acest proiect”, a transmis PNL Timiș.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.