Război în Ucraina, ziua 103. Kievul, lovit cu rachete de croazieră UPDATE...

Război în Ucraina, ziua 103. Kievul, lovit cu rachete de croazieră UPDATE 2 Preşedintele Zelenski a mers în apropiere de linia frontului pentru a încuraja rezistenţa ucraineană

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara că a vizitat oraşele Lisiceansk, Severodoneţk şi Soledar din estul Ucrainei, în apropierea liniei frontului, unde s-a concentrat ofensiva forţelor ruse, transmite Reuters.

Situaţia s-a înrăutăţit pentru trupele ucrainene, după ce reuşiseră să recucerească jumătate din Severodoneţk, a declarat luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, la televiziunea naţională. El nu a dat detalii, dar a afirmat că armata ţării sale rezistă în continuare pe poziţii în zona industrială a oraşului. „Cele mai grele lupte se dau în Severodoneţk. Chiar acum au loc lupte în deplasare rapidă”, a spus oficialul.

Zelenski le-a transmis duminică un mesaj video militarilor ucraineni: „Ceea ce meritaţi cu toţii este victoria – asta este cel mai important. Dar nu cu orice preţ”.Preşedintele apare în înregistrare purtând, ca de obicei, un tricou kaki.

Lisiceansk şi Severodoneţk se află în regiunea Lugansk, iar Soledar în Doneţk, de asemenea în Donbas, partea cea mai industrializată din Ucraina.

Donbasul era controlat parţial de separatiştii pro-ruşi încă dinainte de invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie cu obiectivul declarat de a „elibera” teritoriile respective. Moscova a concentrat acolo majoritatea forţelor ofensive după ce nu a reuşit să ocupe Kievul, iar ucrainenii au reuşit să recucerească Harkovul, al doilea oraş al ţării.

Statul-major ucrainean a comunicat luni că ruşii îşi întăresc poziţiile în regiunea Harkov şi bombardează intens cu tunuri şi mortiere forţele de apărare, pentru a păstra controlul asupra teritoriilor ocupate. Conform comandamentului armatei ucrainene, Rusia loveşte infrastructurile civile din mai multe localităţi. Administraţia regională a raportat că atacurile de artilerie au ucis trei civili şi au rănit alţi zece.

Reuters nu a reuşit deocamdată să verifice bilanţul respectiv, iar Rusia neagă că ar ataca intenţionat civili. Duminică dimineaţa, după mai mult de o lună, rachete ruseşti au lovit din nou Kievul. Ucraina a afirmat că obiectivul atins a fost un depou feroviar, în timp ce ruşii susţin că au distrus tancuri trimise Ucrainei de ţări din estul Europei.

Potrivit ucrainenilor, rachetele ruseşti au fost lansate de la mare distanţă, chiar de la Marea Caspică.

Moscova susţine că loviturile urmăresc distrugerea infrastructurii militare ucrainene. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că dacă Occidentul înarmează Ucraina cu rachete cu rază lungă de acţiune pentru sisteme mobile de lansare, Rusia va ataca şi alte ţinte.

Regatul Unit a anunţat luni că va trimite Ucrainei, în coordonare cu SUA, sisteme pentru lansări multiple de rachete care pot atinge ţinte la 80 de km. Ministerul apărării de la Londra a comunicat că la Severodoneţk se dau în continuare lupte grele, iar forţele ruse forţează ofensiva spre Sloviansk, la circa 85 de km la vest.

Ambele părţi combatante susţin că au provocat pierderi grele inamicului.

Gaidai a afirmat, tot luni, că la Lisiceansk ruşii au tras într-o brutărie şi în mai multe clădiri administrative şi rezidenţiale, iar un civil a fost rănit. El a adăugat că s-au reluat evacuările din partea din regiunea Lugansk controlată de ucraineni, de unde au reuşit să scape de pericolul conflictului 98 de oameni.

Guvernatorul regiunii Kursk din vestul Rusiei, Roman Starovoit, a afirmat că satul Tiotkino de la frontieră a fost lovit luni dimineaţa de tiruri ucrainene care vizau un pod şi mai multe sedii comerciale, însă nu s-au semnalat victime.

Militarii ucraineni au raportat duminică respingerea a şapte atacuri în regiunile Doneţk şi Lugansk, distrugerea a patru tancuri ruseşti şi doborârea unui elicopter de atac. Informaţiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate imediat, precizează Reuters.

De asemenea duminică, un jurnalist din presa de stat rusă a informat că în estul Ucrainei a fost ucis generalul-maior rus Roman Kutuzov.

UPDATE Poziţia forţelor ucrainene care luptă în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei „s-a înrăutăţit puţin”, a apreciat luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de Reuters.

„Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac o vreme; au eliberat mai mult de jumătate din oraş. Însă acum situaţia s-a înrăutăţit puţin din nou pentru noi”, a spus oficialul la televiziunea naţională ucraineană.

Severodoneţk este unul din punctele cele mai fierbinţi ale frontului din Donbas, unde Rusia şi-a concentrat forţele în această fază a invaziei în Ucraina începute în 24 februarie.

Acest centru industrial este cea mai mare aglomeraţie urbană aflată încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras ori au fost alungaţi din alte părţi ale Ucrainei, în special din vecinătatea capitalei Kiev.Armata rusă încearcă să cucerească întregul Donbas care a fost parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi din 2014.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei.


Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Rusia „a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcția Kievului” duminică la ora locală 6 dimineața, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.

O rachetă a fost distrusă de unitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei, iar restul au lovit „instalații de infrastructură în nordul capitalei ucrainene”, a precizat armata.

Anterior, Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat că au fost lovite o țintă militară și una civilă.

Mai multe dintre rachete au lovit Uzina de reparații de vagoane din Darnytsia, rănind un lucrător feroviar, potrivit lui Oleksandr Kamyshin, directorul general al întreprinderii feroviare de stat ucrainene Ukrzaliznytsia. Trenurile de pasageri nu au avut întârzieri în urma atacurilor, a precizat el.

Marea Britanie va trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, a declarat secretarul apărării, în ciuda amenințării Rusiei la adresa Occidentului, scrie BBC.

Ben Wallace a declarat că sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 va ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei.

Guvernul britanic nu a precizat câte arme vor fi trimise, dar BBC raportează că inițial vor fi trei sisteme.

Decizia a fost coordonată cu SUA, care a anunțat săptămâna trecută că va furniza, de asemenea, un sistem de rachete.

Măsura luată de SUA a provocat deja furia Moscovei, iar duminică președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va extinde lista țintelor pe care Rusia le va ataca în Ucraina dacă țările occidentale vor trimite arme cu rază lungă de acțiune la Kiev.

Guvernul britanic a declarat că militarii ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie, în următoarele săptămâni, cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor.

Anunțând această mișcare, Wallace a declarat că Marea Britanie își asumă un rol de lider în furnizarea către trupele ucrainene a „armelor vitale de care au nevoie pentru a-și apăra țara de o invazie neprovocată”.

El a spus: „Pe măsură ce tacticile Rusiei se schimbă, la fel trebuie să se schimbe și sprijinul nostru pentru Ucraina.

„Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă extrem de capabile le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acțiune, pe care forțele lui Putin au folosit-o fără discriminare pentru a lovi orașele”.

Marea Britanie și America au fost în frunte în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, dar oferirea de rachete avansate cu rază lungă de acțiune marchează o schimbare semnificativă, a declarat Jonathan Beale, corespondentul de apărare al BBC.

Este, de asemenea, o recunoaștere a faptului că Ucraina se luptă să concureze cu vastul arsenal de artilerie al Rusiei, a adăugat el.

Sistemul britanic de rachete cu lansare multiplă poate lansa 12 rachete sol-suprafață într-un minut și poate lovi ținte pe o rază de 80 km cu o precizie precisă – mult mai departe decât artileria pe care o deține în prezent Ucraina.

Sistemul este similar celui trimis de SUA, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Săptămâna trecută, Washingtonul a declarat că va furniza Ucrainei patru lansatoare de rachete multiple HIMARS – după ce a primit garanții că acestea vor fi folosite doar în scopuri defensive și nu pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Într-un interviu acordat duminică la televiziunea de stat rusă, dl Putin a declarat: „În general, toată această agitație legată de livrările suplimentare de armament, în opinia mea, are un singur scop – să prelungească conflictul armat cât mai mult posibil”.

Liderul rus a declarat că ceea ce furnizează SUA nu este „nimic nou”.

Dar a avertizat împotriva trimiterii de rachete cu rază de acțiune mai mare: „Dacă acestea sunt furnizate, vom trage concluziile corespunzătoare din acest lucru și vom folosi armele noastre, din care avem destule, pentru a lovi acele ținte pe care nu le lovim încă.”

Avertismentul a venit în timp ce explozii au zguduit duminică părți ale Kievului, în primul asalt asupra capitalei din ultimele săptămâni, în timp ce luptele acerbe pentru controlul orașelor și localităților cheie din regiunea Donbas din estul țării continuă.

Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei, a anunțat un jurnalist al presei de stat ruse citat de Reuters, adăugându-se astfel la șirul de pierderi militare de rang înalt suferite de Moscova.

Raportul, publicat pe aplicația de mesagerie Telegram de către reporterul televiziunii de stat Alexander Sladkov, nu a precizat cu exactitate când și unde a fost ucis generalul-maior Roman Kutuzov.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ministerului rus al Apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.