Război în Ucraina, ziua 113. SUA, ajutor militar de un miliard de...

Război în Ucraina, ziua 113. SUA, ajutor militar de un miliard de dolari pentru Kiev UPDATE Mai mulți lideri europeni, printre care și Klaus Iohannis, în vizită la Kiev

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a călătorit astăzi cu trenul până la Kiev, unde s-a alăturat altor trei lideri europeni, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi, care au venit din Polonia, tot cu trenul. Liderii vor avea convorbiri, urmate de o conferință de presă.

Volodimir Zelenski i-a primit pe liderii europeni la Palatul Maryinsky, sediul președinției, pentru discuții considerate cruciale înaintea summitului UE din 23-24 iunie. O conferință de presă este programată după-amiază, apoi în program este un „prânz privat” târziu.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, ce cuprinde în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă, în valoare totală de circa un miliard de dolari, relatează AFP şi CNN.

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ într-un comunicat în care a menţionat de asemenea că a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

”Am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce ea îşi apără democraţia şi susţin suveranitatea şi integritatea sa teritorială în faţa agresiunii neprovocate din partea Rusiei”, se arată în declaraţia emisă de preşedinţia SUA.

”L-am informat pe preşedintele Zelenski că SUA oferă încă un miliard de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară şi arme pentru apărarea costieră, precum şi muniţie pentru artilerie şi sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-şi susţine operaţiunile defensive în Donbas.


Am discutat de asemenea despre eforturile de astăzi ale secretarului (american al apărării Lloyd) Austin la Bruxelles de a coordona un sprijin internaţional suplimentar pentru forţele armate ale Ucrainei”, a mai precizat Casa Albă.

”Aproape 50 de ţări”, conform ambasadorului american la NATO, examinează miercuri la Bruxelles ajutorul militar pe care îl vor oferi în continuare Ucrainei, reuniune condusă de secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Noul ajutor militar pentru Ucraina anunţat de Biden este însoţit de un ajutor umanitar în valoare de 225 de milioane de dolari.

Companiile şi persoanele din Rusia recurg la entităţi din Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale, a afirmat miercuri un grup de parlamentari ucraineni, care a îndemnat Statele Unite să ia măsuri în privinţa acestor acuzaţii, transmite Reuters.

Aflat la Washington, negociatorul-şef ucrainean David Arahamia a declarat că delegaţia parlamentară urmează să aibă întâlniri la Congresul SUA, Departamentul de Stat şi Trezorerie pentru a creşte gradul de conştientizare a acestei problemei, printre alte subiecte care vor fi abordate.

„Ei (ruşii) folosesc foarte mult acum… băncile georgiene, sistemul fina


nciar georgian, companiile georgiene şi aşa mai departe”, a spus el reporterilor la un eveniment organizat de German Marshall Fund.

„Dacă eşti un rus sancţionat, intri pe internet, deschizi o companie georgiană, deschizi de la distanţă contul bancar şi începi procesarea”, a mai spus David Arahamia, făcând presiuni ca Washingtonul să ia măsuri, fără a oferit însă mai multe detalii sau exemple concrete.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce ambasada Georgiei a refuzat să comenteze imediat referitor la aceste acuzaţii.

Ţările occidentale, sub conducerea SUA, au impus Rusiei sancţiuni fără precedent în urma invadării Ucrainei pe 24 februarie.

Dar sancţiunile nu au fost suficiente, a afirmat Arahamia, care a făcut apel ca administraţia Biden să desemneze Rusia drept stat care sponsorizează terorismului.”Va ajuta foarte mult pentru că, dacă este recunoscută ca stat ce sponsorizează terorismului, vor exista o mulţime de probleme de conformitate la nivel mondial… Va ajuta la folosirea sancţiunilor”, a adăugat Arahamia.

Washington Post a informat în luna aprilie că preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut omologului american Joe Biden să desemneze Rusia drept sponsor de stat al terorismului, dar liderul de la Casa Albă nu s-a angajat să adopte acţiuni specifice.

Moscova neagă faptul că acţiunile sale în Ucraina au vizat civili şi numeşte invazia sa o „operaţiune militară specială” ce vizează dezarmarea Ucrainei şi eliminarea naţionaliştilor anti-ruşi, în timp ce Ucraina şi Occidentul spun că este vorba de un război de agresiune neprovocat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.