Război în Ucraina, ziua 119. 15 morți și 16 răniți, după un...

Război în Ucraina, ziua 119. 15 morți și 16 răniți, după un atac rusesc în Harkiv UPDATE 2 Trupele ruse înaintează către oraşul Lisiceansk, luptele continuă pe străzile din Severodoneţk

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Aflat sub un potop de foc al artileriei ruse, oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei trăieşte un „infern”, potrivit autorităţilor ucrainene, care admit avansul trupelor ruse ce încearcă să preia sub control întreaga regiune ucraineană Lugansk, punctul central al luptelor între trupele ucrainene şi cele ruse în ultimele săptămâni, relatează miercuri AFP.

„Ruşii se apropie de Lisiceansk, pătrund în localităţile învecinate şi bombardează oraşul”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, în a 119-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

De cealaltă parte a râului Siverski Doneţ, imposibil de trecut după ce podurile au fost distruse, „luptele continuă pe străzile din Severodoneţk”, mai informează Gaidai.

Buzunarul de rezistenţă al armatei ucrainene din jurul oraşelor Lisiceansk şi Severodoneţk este singura zonă din Lugansk care nu se află sub controlul forţelor ruse, dar trupele ucrainene riscă să cadă sub încercuire la sud de Lisiceansk, relatează agenţia DPA.

După aceste două oraşe, următoarele ţinte previzibile ale trupelor ruse sunt oraşele Slaviansk şi Kramatorsk. Potrivit raportului zilnic al Statului Major al armatei ucrainene, poziţiei ucrainene de nord de Slaviansk sunt supuse tirurilor de artilerie, ca pregătire a unui atac.

„Rusia se pregăteşte după toate probabilităţile să desfăşoare un număr important de unităţi de rezervă în Donbas”, estimează la rândul său Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), în sudul Ucrainei trupele ruse par să fi preluat din nou controlul asupra malului drept al râului Inguleţ, situat între oraşul Nikolaev, aflat sub control ucrainean, şi Herson, oraş mai la est ocupat de armata rusă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre progrese ale trupelor ucrainene în sud în mesajul său video de marţi seară, dar miercuri Statul Major al armatei ucrainene nu a oferit detalii, menţionând doar că trupele ruse îşi direcţionează eforturile către prevenirea unui atac ucrainean.

În acest timp, în partea de sud a Rusiei, lângă graniţa cu Ucraina, un incendiu a izbucnit la o rafinărie peste care s-a prăbuşit o dronă, autorităţile ruse afirmând că este vorba despre un atac ucrainean.

UPDATE Un incendiu a mistuit miercuri o parte din rafinăria rusă Novoshakhtinsk, la doar 8 kilometri de granița cu Ucraina, după ce drone au fost observate zburând deasupra uzinei petroliere, scrie Reuters.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o dronă care zbura spre rafinărie înainte ca o minge mare de flăcări și fum negru să urce pe cerul de vară.

TASS a citat o sursă neidentificată din cadrul autorităților locale care a declarat că una dintre drone s-a prăbușit într-o unitate de transfer de căldură de la rafinărie.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent rapoartele sau videoclipurile de pe rețelele de socializare. Purtătorii de cuvânt ai uzinei nu au putut fi contactați pentru comentarii imediate.

Serviciul local de urgență a declarat că incendiul a fost stins, a relatat agenția de știri Interfax.

Nimeni nu a fost rănit la rafinăria care are o capacitate anuală de până la 7,5 milioane de tone, a precizat serviciul de urgență.

Uzina este una dintre puținele construite în Rusia în ultimele decenii. A început să funcționeze în 2009.

Rusia investighează cauza unui incendiu de proporții care a izbucnit la o instalație de depozitare a petrolului din orașul Briansk, la 154 km nord-est de granița cu Ucraina, la sfârșitul lunii aprilie.

Cincisprezece persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise sub focul artileriei ruse în regiunea Harkiv (nord-estul Ucrainei), a anunţat marţi guvernatorul, relatează AFP.

„Cincisprezece persoane au murit şi 16 au fost rănite. Acestea sunt consecinţele teribile ale bombardamentelor ruseşti în plină zi în regiunea Harkiv”, a declarat guvernatorul Oleg Synegubov pe canalul său Telegram, precizând că aceste persoane au fost ucise şi rănite în patru bombardamente separate.

Mulţi locuitori ai regiunii Harkov, la graniţa cu Rusia, au fugit la începutul invaziei ruse şi au început să revină acasă după ce încercările forţelor ruse de a ocupa cel de-al doilea oraş ucrainean au fost respinse.

Obuziere autopropulsate germane au ajuns în Ucraina, în prima livrare de arme grele promisă de Berlin, a declarat ministrul ucrainean al apărării, citat de Reuters.

Ucraina a solicitat Occidentului să trimită artilerie, deoarece țara a rămas fără muniție pentru arsenalul său existent din epoca sovietică, depășit de cel al Rusiei.

„Avem reaprovizionare!… Panzerhaubitze 2000 germane cu echipaje ucrainene instruite s-au alăturat familiei artileriei ucrainene”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pe rețelele de socializare.

Panzerhaubitze 2000 este una dintre cele mai puternice arme de artilerie din inventarul Bundeswehr și poate lovi ținte la o distanță de 40 km.

Germania s-a angajat în luna mai să furnizeze Kievului șapte obuziere autopropulsate, care se adaugă la cele cinci astfel de sisteme de artilerie promise de Olanda.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a postat o listă cu alte arme promise de Germania, inclusiv 30 de tancuri Gepard și trei lansatoare multiple de rachete MARS II, precum și 500 de rachete Stinger lansate din umăr.

Kievul a declarat anterior că are nevoie de 1.000 de obuziere, 500 de tancuri și 1.000 de drone, printre alte arme grele, pentru a respinge trupele rusești, care au invadat țara pe 24 februarie și au ocupat aproximativ 20% din teritoriul său.

Printre alte țări care au furnizat Ucrainei obuziere autopropulsate și tractate se numără Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Norvegia și Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.