Război în Ucraina, ziua 127. Marea Britanie, sprijin militar suplimentar de 1...

Război în Ucraina, ziua 127. Marea Britanie, sprijin militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline UPDATE Ministerul rus al Apărării anunță retragerea din Insula Șerpilor: „Semn de bunăvoință”

0
DISTRIBUIȚI
This satellite image provided by Maxar Technologies shows an overview of Snake Island in the Black Sea Thursday, May 12, 2022. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

UPDATE Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și care a fost bombardată ucraineană în ultimele săptămâni, potrivit AFP.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

De partea cealaltă, ucrainenii spun că au obținut o victorie importantă și că rușii ar fi fugit „ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie”.

Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o dublare a sprijinului său, scrie BBC.

Cu această nouă finanțare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline – iar Marea Britanie a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijinul umanitar și economic acordat Ucrainei.

Boris Johnson a declarat că cheltuielile britanice au „transformat apărarea Ucrainei”.

Angajamentul a fost făcut după ce președintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor NATO să facă mai mult pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

Zelenski le-a spus liderilor NATO că costul lunar al apărării Ucrainei este de aproximativ 5 miliarde de dolari (4,12 miliarde de lire sterline).

Marea Britanie este a doua țară după SUA în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei – SUA au aprobat recent un pachet de sprijin de 40 de miliarde de dolari.

Noul ajutor britanic va fi folosit pentru a plăti „sisteme sofisticate de apărare aeriană”, drone, echipamente de război electronic și „mii de piese de echipament vital”, a declarat guvernul britanic.

Adresându-se liderilor NATO la summitul lor de miercuri de la Madrid, prin legătură video, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de armament și artilerie moderne.


„Rusia încă primește miliarde în fiecare zi și le cheltuiește pe război. Avem un deficit de mai multe miliarde de dolari, nu avem petrol și gaze pentru a-l acoperi”, a spus Zelenski.

Angajamentul Marii Britanii vine în contextul în care membrii NATO au convenit asupra unui „concept strategic” pe 10 ani pentru a aborda viitoarele amenințări la adresa securității europene și globale.

În același timp, guvernul SUA a anunțat că își va spori prezența militară în Europa, în timp ce NATO a convenit asupra unei „schimbări fundamentale” în răspunsul său la invazia Rusiei.

În prezent, Regatul Unit cheltuiește aproximativ 2,3% din PIB pentru apărare, ceea ce reprezintă o sumă peste obiectivul de 2% stabilit de NATO și se numără printre cele mai mari dintre țările membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.