RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 98. Condiția cerută de SUA pentru a trimite...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 98. Condiția cerută de SUA pentru a trimite rachete cu rază lungă de acțiune Kievului UPDATE 3 Ministerul Apărării din Ucraina: în Severodonetsk situația este „foarte dificilă”

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3 Ministerul ucrainean al Apărării susține că luptele continuă în orașul Severodonetsk, unde rușii și aliații lor avansează. Situația este „foarte dificilă” a spus ministrul urcainean.

„Inamicul a ajuns în centrul Severodonetsk și încearcă să stabilească poziții. Situația este foarte dificilă”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

„Nu vreau să fac estimări sau să dau rapoarte procentuale cu privire la ceea ce controlăm și ceea ce nu controlăm. Cunoaștem obiectivele inamicului și facem totul pentru a-l împiedica să le atingă”, a adăugat Motuzyanyk.

Un ofițer implicat în apărarea orașului Severodonetsk a anunțat că ucrainenii au luat mai mulți prizonieri.

„Noi manevrăm, încercăm să distrugem ocupantul cât mai mult posibil. Noaptea a decurs mai mult sau mai puțin bine. Unitățile noastre au luat prizonieri”, a declarat, pentru Radio Liberty, Petro Kuzyk, comandantul batalionului Svoboda și căpitan al Gărzii Naționale.

Kuzyk a precizat că unitatea sa nu plănuia să se retragă din Severodonetsk, ci încerca să împingă militarii ruși cât mai departe posibil în afara orașului.

„Forțele rusești au redus la minimum contactul cu noi. Ele au un avantaj în artilerie, în tancuri în această direcție, așa că îl folosesc”, a adăugat el.

Armata rusă a folosit infanteria doar pentru a determina pozițiile în care se află militarii ucraineni.

„Apoi se pornește munca artileriei timp de câteva ore, se folosesc tancuri și avioane. Ei luptă ca o mașină de război rusă – încearcă să ne macine pozițiile, așa cum au luptat în Siria”, a explicat ofițerul.

Forțele rusești au obținut câștiguri treptate în ultima săptămână în zonele rurale din Donețk care se învecinează cu Luhansk și încearcă să încercuiască forțele ucrainene care au apărat granița regiunii în trei direcții – nord, est și sud.

UPDATE 2 Trupele rusești au fost acuzate de comiterea unor acte de tortură împotriva locuitorilor din regiunea Herson, în sudul Ucrainei. În primele luni ale invaziei, ucrainenii din orașul care dă numele regiunii au ieșit de mai multe ori să protesteze în fața soldaților ruși, cu mâinile goale, fiind întâmpinați cu focuri de armă și gaze lacrimogene.

BBC a adunat mai multe mărturii directe de la locuitorii din Herson care spun că au fost torturați în timp ce se aflau în mâinile forțelor rusești.

Într-un caz, Olexander Guz, deputat în satul Bilozerka din regiunea Herson, a declarat că a rămas cu vânătăi grave după ce a fost bătut.

„Mi-au pus o pungă pe cap”, a spus el: „Rușii m-au amenințat că nu voi mai avea rinichi”.

Oleh Baturin, jurnalist la un ziar independent din regiunea Herson, a declarat că a fost răpit și întemnițat de forțele rusești timp de mai bine de o săptămână.

În timpul încarcerării sale, el a spus că a auzit cum alte persoane au fost torturate și a asistat la simularea execuției unui tânăr.


El însuși a fost bătut „pe spate, la coaste și la picioare” cu „țeava unei mitraliere” și a avut patru coaste rupte.

BBC a vorbit cu un medic care a lucrat într-un spital din Herson, care a declarat că a văzut semne de electrocutare, urme de legare pe mâini și urme de strangulare pe gât, precum și arsuri pe picioarele și mâinile oamenilor.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit UE pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată apelurile ca Bruxellesul să impună Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei, relatează miercuri DPA.

Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat marţi seară.

„La final (…), nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist”, a subliniat președintele Ucrainei. „Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război”, a adăugat el.

Datorită boicotului petrolier planificat de UE, Rusia pierde „zeci de miliarde de euro” care nu mai pot fi folosiţi pentru a finanţa teroarea, a spus Zelenski.

Un embargou complet asupra petrolului rusesc ar ajuta de asemenea ţările UE în tranziţia lor spre energii regenerabile, potrivit lui Zelenski. Rusia, pe de altă parte, din cauza incapacităţii sale de adaptare, ar avea de suferit economic şi va deveni şi mai izolată, a adăugat el.

Preşedintele american Joe Biden şi echipa sa iau în continuare în considerare trimiterea de sisteme de rachete cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, dar nu doresc ca acestea să fie folosite pentru a lansa atacuri în interiorul teritoriului rus, a declarat marţi Casa Albă, citată de Reuters.

Oficiali americani au declarat că Biden şi consilierii săi se află în ultimele etape de pregătire a unui nou pachet de arme pentru Ucraina, un anunţ fiind aşteptat în curând, posibil chiar miercuri.

Oficialii ucraineni au cerut aliaţilor sisteme cu rază mai lungă de acţiune, inclusiv sistemul de lansare multiplă de rachete, care poate lansa rachete la sute de kilometri distanţă, în speranţa de a schimba cursul războiului care durează de trei luni.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că acest sistem este luat în considerare.

„Dar, aşa cum a spus preşedintele, nu vom trimite rachete cu rază lungă de acţiune pentru a fi folosite dincolo de câmpul de luptă din Ucraina”, a spus ea. Alţi oficiali americani au declarat că Biden nu doreşte ca acestea să fie lansate pe teritoriul rusesc pentru a evita extinderea războiului din Ucraina.

Marţi, Biden a declarat reporterilor că „nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care să lovească în Rusia”.

Oficialii ucraineni au informat marţi despre o „întrerupere a tuturor comunicaţiilor” în zonele ocupate de militarii ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un comunicat, serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a spus că a avut loc o intruziune neprecizată „de către regimul de ocupaţie” şi că echipamentele au fost oprite, iar cablurile deconectate.

„Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile şi acces la internet ucrainene, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă”, a informat agenţia de stat ucraineană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.