div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1124505809">
Unul din cele mai ofertante județe ale României în privința atracțiilor turistice este, fără doar și poate, Hunedoara, un loc unde frumusețile naturii, vestigiile din antichitate și monumentele medievale, laice ori religioase, sau locuri cu adânci semnificații istorice și străvechi tradiții se găsesc din abundență pentru a le lăsa celor care vizitează aceste locuri amintiri de neuitat.
Țara Zarandului și a Hațegului, zona munților Poiana Ruscă cu Ținutul Pădurenilor și ai munților Orăștiei, văile Mureșului și ale Jiului, sunt destinații unde, pe lângă peisaje încântătoare din zone de deal sau munte, care te îmbie la drumeții, poți vedea o sumedenie de ctitorii unice, mai mult sau mai puțin cunoscute, care au supraviețuit de-a lungul veacurilor.
Unele localități, cum ar fi vechile așezări hunedorene Bunila și Lelese, au fost incluse în ruta caselor tradiționale și au reușit să obțină finanțare europeană pentru reabilitarea unor vechi gospodării și monumente istorice, care să fie cuprinse în circuitul turistic.
În satul Alun, care aparține de comuna Bunila, se află o veche bisericuță de lemn din secolul al XVIII-lea și o biserică unică în țară, construită în întregime din marmura extrasă din cariera satului, în centrul de comună au supraviețuit mai multe gospodării tradiționale din lemn, vechi de peste un veac, iar în casa-muzeu a rapsodului Dragan Muntean din Poienița Voinii se păstrează o valoroasă colecție de costume, podoabe și alte țesături specifice Ținutului Pădurenilor. În comuna Lelese, aflată în inima aceluiași ținut și ruptă de civilizație, se află bisericuța de lemn din satul aparținător Runcu Mare, iar obiceiurile localnicilor sunt cele păstrate din alte timpuri.
În rutele cultural-turistice care doresc să promoveze siturile istorice importante de pe teritoriul României au mai fost incluse o parte a cetății Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a dacilor aflată în patrimoniul UNESCO, intrarea în Forul lui Traian din situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, castrul roman de la Micia, cetatea Devei sau castelul Huniazilor.
A început și în județul Hunedoara montarea celor 140 de borne de andezit care marchează traseul „Via Transilvanica”, drumul care traversează întreaga țară, de la mănăstirea Putna până la Drobeta Turnu-Severin, cu o lungime de 1.400 de kilometri, urmând ca fiecare bornă să primească un nume.
Traseul în județul Hunedoara care va fi marcat de pietrele de hotar trece prin opt așezări – Romos, Beriu, Orăștioara de Sus, Boșorod, Pui, Sălașu de Sus, Râu de Mori și Sarmizegetusa, unde călătorul poate admira rezervații și parcuri naturale, vestigii arheologice, case țărănești din secolul al XIX-lea și instalații populare, vechi biserici și mănăstiri, cetăți și curți cneziale, sau poate vedea obiceiuri specifice locului.
Surse foto: wikipedia.org, comunalelese.ro, servuspress.ro, cimec.ro, zhd.ro, portaldecalatorie.ro, mesagerulhunedorean.ro