Război în Ucraina, ziua 115. Polonia cere al şaptelea pachet de sancţiuni...

Război în Ucraina, ziua 115. Polonia cere al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei UPDATE 3 Lituania a interzis tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3  Lituania anunță că măsura privind interzicerea tranzitului de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad intră în vigoare sâmbătă, potrivit Sky News.

Autoritățile lituaniene au declarat că interdicția de a tranzita pe teritoriul lor bunuri care fac obiectul sancțiunilor UE, intră în vigoare sâmbătă

Lista de sancțiuni include, în special, cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată. Guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a declarat că interdicția va acoperi aproximativ 50% din produsele pe care Kaliningrad le importă.

Intrarea în vigoare a regulii a fost confirmată de serviciul feroviar de stat din Lituania printr-o scrisoare adresată clienților, ca urmare a unei „clarificări” din partea Comisiei Europene cu privire la mecanismul de aplicare a sancțiunilor.

Situată între Polonia și Lituania, membre ale UE și NATO, enclava rusă Kaliningrad primește provizii de la Rusia prin intermediul căilor ferate și al conductelor de gaz care trec prin Lituania.

Sediu al cartierului general al flotei rusești din Marea Baltică, enclava a fost capturată de la Germania nazistă de către Armata Roșie în aprilie 1945 și cedată Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 2 O rachetă rusească a lovit un oraș din centrul Ucrainei, iar autoritățile locale vorbesc despre cel puțin două victime, anunță Sky News.

Forțele rusești au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog, situat în centrul Ucrainei, au anunțat sâmbătă autoritățile locale prin intermediul aplicației Telegram.

Administrația militară din Krivoi Rog susține că în urma atacului au existat cel puțin două victime.

Atacul s-a produs în paralel cu luptele violente care se duc în orașul Severodonețk din estul Ucrainei.

UPDATE Gazprom a anunţat că a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina și a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, dar solicitarea i-a fost respinsă.

Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin punctul de intrare Sudzha din Ucraina au înregistrat o reducere, situându-se la 41,4 milioane de metri cubi, faţă de 41,9 milioane de metri cubi vineri.

Potrivit Reuters, Gazprom a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, cel al Sokhranovka, însă cererea a fost respinsă de Ucraina.

Mai multe ţări, printre care Italia, au reclamat că au primit mai puţin gaz de la Rusia, în ultimele zile.

Ştirea iniţială:

Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa, citată de Agepres.

„Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil.


Trebuie să menţinem presiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg.

Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Marcin Przydacz, adăugând: „Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni”.

Întrebat despre ce ar putea conţine cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni, Przydacz a răspuns: „Vrem să oprim complet exportul de tehnologii europene către Rusia”. Aceasta ar trebui să includă produse de uz civil care ar putea fi folosite şi în scopuri militare, a adăugat el, subliniind că UE „trebuie să acţioneze mai puternic împotriva băncilor ruseşti şi împotriva propagandei ruse şi canalelor de dezinformare”.

Cele 27 de ţări membre ale UE au adoptat al şaselea pachet de sancţiuni la începutul lui iunie. Printre alte acţiuni punitive, acesta prevede un embargo petrolier de amploare, interzicerea ma multor mass-media ruseşti în Europa şi excluderea celei mai mari bănci a Rusiei, Sberbank, din reţeaua de comunicare financiară Swift, mai notează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.