Serbia și România au semnat acordul pentru stabilirea legăturii autostrăzii Timișoara –...

Serbia și România au semnat acordul pentru stabilirea legăturii autostrăzii Timișoara – Moravița cu drumul de mare viteza spre Belgrad

0
DISTRIBUIȚI

Mult-discutata autostradă Timișoara – Moravița e cu un pas mai aproape de realizare după ce astăzi a fost semnat acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia pentru stabilirea conexiunii Autostrăzii Timișoara – Moravița cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin, care leagă capitala Serbiei de frontiera cu România.

Din partea Guvernului României acordul a fost semnat de viceprim-ministrul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, în timp ce din partea Guvernului Serbiei a semnat Ministrul Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii, Tomislav Momirovic.

„Îi mulțumesc ministrului Momirovic pentru disponibilitatea de a veni la Timișoara și de a semna acest memorandum extrem de important pentru ambele țări, pentru întărirea relațiilor dintre România și Serbia și dacă a trece profilul acestui drum de la ceea ce aveam până acum în proiectare pe partea română, adică drum expres, să trecem la un profil de autostradă de la Timișoara la Moravița.


Știu că în 2016 a mai fost o tentativă de a se semna un asemenea memorandum, atunci eram președinte de consiliu județean și a fost o ședință de guvern româno-sârbă la Timișoara. Au participat prim-ministrul de atunci, Dacian Cioloș, și prim-ministrul sârb de atunci, acum președintele țării, domnul Vucic. Din păcate, partea română nu a considerat atunci acest proiect o prioritate. L-am reluat și acum suntem în stadiul elaborării studiului de fezabilitate, care va fi gata undeva în toamna acestui an, iar primăvara viitoare va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție”, a declarat Sorin Grindeanu, care speră că în vara lui 2023 va fi desemnat un câștigător care să înceapă și lucrul.

Finanțarea pentru șoseaua de 73 de kilometri vine din bani europeni, proiectul făcând parte din masterplanul de transport al României aprobat anul trecut.

„Este un acord important. La fel cum a spus domnul Grindeanu, încă din 2016 ne doream să realizăm această legătură între Timișoara și Belgrad, prin Pancevo și Vârșeț. Mă bucur că am găsit parteneri în guvernul României care au o mare dorință ca acest proiect să reușească”, a spus Tomislav Momirovic, care a mulțumit României pentru sprijinul acordat Serbiei în drumul spre Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.