Teatrul German din Timișoara se alătură campaniei „Artiști români pentru artiști ucraineni”

Teatrul German din Timișoara se alătură campaniei „Artiști români pentru artiști ucraineni”

0
DISTRIBUIȚI

Uniunea Teatrală din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project și CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore a inițiat Campania umanitară „Artiști români pentru artiști ucraineni”, proiect de strângere de fonduri care se desfășoară în perioada 16 mai – 15 iunie.

În urma propunerii UNITER, 46 instituții culturale de stat și independente au răspuns apelului de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene, printre care și teatrul german din Timișoara, care va juca în 10 iunie, începând cu ora 19:30, spectacolul „Dumnezeul Kurt” de Alberto Moravia, banii strânși din vânzarea de bilete urmând a fi donați pentru sprijinirea artiștilor ucraineni care nu mai pot lucra în această perioadă grea.

Acțiunea spectacolului „Dumnezeul Kurt” se petrece cu câteva luni înaintea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr de concentrare german în Polonia ocupată: Comandantul lagărului vrea să exemplifice ideile sale legate de o societate fără concepte etice în care sentimentul vinovăției devine o piedică depășită de istorie și drept urmare inutil.


În acest scop el se folosește de piesa „Oedip rege” de Sofocle. Din ordinul lui tragedia scrisa de autorul clasic nu va fi doar jucată ci chiar „trăită” de deținuții lagărului. Comandantul Kurt, reprezentant al unui regim criminal, inuman și cinic, preia rolul zeilor antici. Un deținut evreu, prietenul din tinerețe al comandantului, este condamnat să-și ucidă tatăl și s-o lase gravidă pe propria lui mamă. Din distribuție fac parte actorii Franz Kattesch, Harald Weisz, Olga Török, Rareș Hontzu, Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniel Ghidel, Jacqueline Kohl, Dana Borteanu, Sergiu Vernica, Isa Berger, Radu Brănici, Oana Vidoni, Aljoscha Cobeţ și Jacqueline Kohl iar spectacolul este supratitrat în limba română.

Sumele strânse din vânzarea de bilete, donaţii şi sponsorizări se pot vira în contul special deschis de Asociația UNITER, Fondul de Solidaritate Teatrală, RO22RNCB0072049712860086 BCR SECTOR 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.