Vârșeț, destinație ideală pentru o evadare de weekend. Ce festivaluri pregătesc vecinii...

Vârșeț, destinație ideală pentru o evadare de weekend. Ce festivaluri pregătesc vecinii sârbi în această vară FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-970740988">

Reprezentanți ai Consulatului Sârbesc de la Timișoara, ai primăriei din Vârșeț, ai Organizației Turistice din localitate și ai celor mai importante festivaluri au prezentat, în această săptămână, cele mai importante evenimente ale orașului din luna iulie, cu care speră să atragă cât mai mulți turiști, mai ales din zona Banatului, fie pentru o zi, un sfârșit de săptămână, sau chiar o întreagă vacanță, căci oferta turistică este bogată și atrăgătoare.

Un festival pentru „băutura zeilor”

Luna viitoare, la Vârșeț, oraș aflat nu departe de Timișoara, la doar câțiva kilometri de granița care desparte județul Timiș de Vojvodina prin punctul de trecere Stamora Moravița, turiștii vor avea parte de nu mai puțin de trei festivaluri. Primul dintre acestea este prestigiosul festival internațional „Vinofest Vršac” care va avea loc în zilele de 1 și 2 iulie, din care nu va lipsi o expoziție cu cele mai de soi vinuri ale regiunii căci, așa cum spune ultimul Cavaler al Vinului, „cine nu a încercat și nu-i place vinul în viață, a făcut păcat”. Festivalul de vin, viticultură, utilaje și echipamente de vinificație a avut inițial un caracter local, reunind numai producători de vin din zona Vârșețului, dar astăzi atrage nu doar expozanți din Serbia, ci tot mai mulți producători din străinătate – România, Macedonia, Ungaria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Italia, Ucraina, Cehia,  și, deopotrivă, mii de vizaitatori. Tradiția viticolă e veche, încă din secolul al XIX-lea toate drumurile vinului treceau prin această parte a Banatului iar festivalul a ajuns acum la cea de-a XVI-a ediție în aer liber.

Evenimentul cuprinde un bogat program muzical din care nu vor lipsi tamburașii, iar cei care știu să savureze „băutura zeilor” vor avea prilejul de a gusta vinuri de calitate produse de peste 60 de producători locali din aproximativ 360 de soiuri de struguri, precum și specialități culinare din bucătăria locală. O comisie formată din enologi renumiți din țară și străinătate va evalua vinurile înregistrate în concurs. Vizitatorii vor putea face plimbări pe dealurile Vârșețului, acoperite de podgorii întinse, sau pot vizita casele și depozitele producătorilor de vin din zonă.

Folclor internațional și noi trupe rock

O a doua manifestare este cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Vršački Venac” (Coroana Vârșețului), organizat de centrul cultural al orașului între 11 și 13 iulie, care va oferi publicului un program bogat și divers, cu spectacole ale unor ansambluri folclorice din întreaga lume. Pe scenă vor urca ansambluri din Peru, Mexic, Indonezia, România, Bulgaria, Cipru și Italia, și, desigur, nu vor lipsi ansambluri de renume din Serbia și ansambluri folclorice din orașul gazdă. Festivalul, care datează din 1993, e reluat acum după doi ani de pauză, iar turiștii vor fi așteptați și cu o expoziție.

Al treilea eveniment este festivalul „Wind Rock”, care va avea loc pe lacul de la Vârșeț și se va desfășura din 28 până în 31 iulie. La ediția din acest an, o adevărată competiție rock, își anunțaseră participarea nu mai puțin de 36 de trupe, dintre care publicul a votat pe pagina de Facebook alegând șase dintre acestea, care vor concura în finala din data de 28 iulie. Festivalul, care va dura pentru prima dată patru zile, dorește să ofere trupelor noi și tinere posibilitatea de a se prezenta publicului larg cu ultimele noutăți ale acestui gen muzical și de a câștiga premii în cadrul competiției.

Cele trei festivaluri ale orașului din luna iulie se doresc a fi un simbol al comunității locale dar și al patrimoniului cultural al Banatului, pentru a strânge și mai mult legăturile cu celelalte comunități ale Banatului istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.