„Ziua Iei Românești” și „Nedeia Sânzienelor”, evenimente pline de tradiții populare

„Ziua Iei Românești” și „Nedeia Sânzienelor”, evenimente pline de tradiții populare

0
DISTRIBUIȚI

„Ziua Iei Românești”, care coincide cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Sânzienelor, va fi sărbătorită în mai multe muzee din țară, printre care și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, vineri, 24 iunie, începând cu ora 12:00.

Vor avea loc mai multe manifestări dedicate uneia dintre cele mai frumoase piese ale costumului popular românesc, totodată un simbol identitar al românilor care are și o însemnată valoare documentară, iar fetele își pot afla ursita aruncând coronițe de flori pe acoperișul casei. Muzeul din Brad va prezenta cu precădere ii specifice Țării Zarandului, dar originala piesă vestimentară, care este celebrată de nouă ani în întreaga lume, a fost prețuită, de-a lungul timpului, de pictori care au imortalizat-o pe pânzele lor și a fost purtată cu mândrie de reginele României.

Ca în fiecare an, tot vineri, în stațiunea montană Straja se va desfășura „Nedeia Sânzienelor”, una din cele mai frumoase datini păstrate în zonă, cu muzică populară  și cu tradiționala întrecere a călăreților îmbrăcați în straie populare autentice, reprezentative pentru zona din care vin. Tradiția durează de aproximativ cinci sute de ani, tinerii din zonele montane întrecându-se pe cărările greoaie, cu cei mai frumpși armăsari.


Concursul este programat la ora 12:15 pe drumul pe care are loc și procesiunea „Drumul Crucii”, iar cei care ajung primii în vârf vor fi premiați. Concursul va fi urmat de un program artistic.

Atât la Brad cât și la Straja, vizitatorii sunt așteptați să vină îmbrăcați cu vechi costume populare și să aducă flori de sânziene.

Sursa foto: servuspress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.