Alertă meteo. Cod roșu de instabilitate atmosferică pentru patru județe, cod portocaliu...

Alertă meteo. Cod roșu de instabilitate atmosferică pentru patru județe, cod portocaliu în jumătate din țară UPDATE 2 Mai multe localități, fără curent electric

0
DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă mai multe alerte meteo, între care un Cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată pentru patru județe.

Conform ANM, sâmbătă, între orele 15:00 – 20:00, în județele Arad, Bihor, Caraș-Severin și Timiș vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h.

Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Pentru intervalul sâmbătă ora 12:00 – duminică ora 22:00, meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a României.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Un cod portocaliu va fi în vigoare de sâmbătă ora 12:00 până duminică la ora 10:00 în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Bacău, Vrancea, Buzău și Olt.

Totodată, un alt cod galben este în vigoare sâmbătă în Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei, unde valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.


Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sudest a teritoriului.

Alerta vizează Capitala și județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt.

UPDATE Pompierii timișeni au fost solicitați la cinci degajări copaci și crengi căzuțe pe: strada Silistra, strada Olanda din municipiul Timișoara, pe DN 59B între Banloc și Deta, str. Verde și pe drumul dintre localitățile Zold și Lacul Surduc; evacuarea apei din beciul unei case în orașul Deta; două degajări de cărămizi și lemne de pe case în municipiul Timișoara; incendiu de baloți din comuna Liebling.

UPDATE 2 Dispeceratul Enel a anunțat că, ora 17:30, sunt nealimentate cu energie electrică nouă localități cu circa 1.400 consumatori din județul Caraș-Severin (Rafnic, Vodnic, Eftimie Murgu, Lapusnicel, Iablanita, Bania, Lapusnicu Mare, Sichevita și Bozovici).

De asemenea, pompierii arădeni au intervenit pentru îndepărtarea unui numar de șase arbori căzuți pe căile de comunicații, garduri și puntea de trecere de la 3 insule, peste râul Mureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.