Comorile ascunse ale locului din Timiș unde legenda spune că se afla...

Comorile ascunse ale locului din Timiș unde legenda spune că se afla o reședință de vară a voievodului Glad

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-873038150">
Transluncani

Așezată într-una din cele mai pitorești zone ale județului, aproape de munții Poiana Ruscă, pe cursul superior al râului Bega, comuna timișeană Curtea este locul în care, pe lângă minunate peisaje și alte vechi așezări sătești care au păstrat farmecul altor vremuri, pot fi vizitate numeroase locuri de interes turistic.

Potrivit unei legende locale, la Curtea s-ar fi aflat o reședință de vară a voievodului Glad, unde se afla curtea acestuia, de unde s-ar trage și numele localității.

Un muzeu pentru istoria locului

Un interesant muzeu etnografic cu piese caracteristice pentru Țara Făgetului a fost amenajat în gospodăria familiei Mănescu din comuna Curtea, de pe strada Teilor. „Casa Curteană” are o colecție etnografică de peste o mie de exponate printre care se află diferite unelte, instalații țărănești, obiecte vechi din sticlă, vase de mari dimensiuni, țesături, medalii, obiecte de uz personal, ceramică  sau costume populare, legate de istoria locului, căci multe dintre acestea au aparținut familiei, dar și altor membri ai comunității. Într-un fost fânar care a fost restaurat s-a reconstituit interiorul unei locuințe țărănești, cu întregul mobilier și alte piese de interior specifice zonei, iar proprietarii asigură celor interesați și ghidaj.

Toate obiectele, de la ramele de fotografii frumos decorate de mâini îndemânatice, oalele de lut sau portul tradițional, până la piese de mobilier, vechi obiecte casnice sau sărbători și obiceiuri locale, au câte o poveste, care poate fi aflată de toți cei interesați de la gazde. Vizitarea micului muzeu local, la care au poposit deja și turiști din Germania, Portugalia sau chiar Australia, este gratuită, dar donațiile care sunt folosite pentru funcționarea și dezvoltarea muzeului sunt binevenite. Programările se pot face la numărul de telefon 0767 992 292.

Comuna cu trei biserici de lemn monumente istorice

La Curtea se află o bisericuță de lemn cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, construită în 1794 și pictată în primul deceniu al secolului următor. Biserici de lemn se află și în satele aparținătoare Coșava și Homojdia, toate trei aflându-se pe lista monumentelor istorice de interes local.

Satul Coșava mai este cunoscut și pentru un vechi han din secolul al XVIII-lea, astăzi proprietate privată, din care se mai păstrează puține elemente ale construcției inițiale, acesta fiind unul din locurile în care a poposit Alexandru Ioan Cuza după abdicare, în drumul său spre exil.

Locuri de vizitat

Printre atracțiile zonei se numără și traseele de ciclism și de drumeții sau degustările de produse locale, căci agroturismul începe să devină din ce în ce mai atractiv pentru tot mai mulți români.

Nu departe de comună se află peștera Românești, cu urme de locuire din preistorie, în care se țin astăzi renumitele concerte, mănăstirea Izvorul lui Miron, construită în 1912 prin grija episcopului de atunci al Caransebeșului, Miron Cristea, devenit ulterior primul patriarh al României, cel mai spectaculos drum din Timiș care șerpuiește amețitor pe o distanță de cinci kilometri pe serpentine săpate în stâncă, nu departe de vârful Padeș, numit de localnici Transluncani, sau cascada Șopot din Munții Poiana Ruscă, mărginită de pereți îmbrăcați în mușchi, acestea fiind doar câteva din locurile care merită vizitate în zonă.

Surse foto: wikipedia.org, facebook.com, Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.