Cum s-au furat banii europeni din Start Up Nation – angajatul care...

Cum s-au furat banii europeni din Start Up Nation – angajatul care lucra 72 de ore într-o zi. Ce misiuni avea finul uneia dintre cele care a coordonat operațiunea

0
DISTRIBUIȚI

Detalii halucinante apar în mega-dosarul fraudării fondurilor europene prin programul Start Up Nation, instrumentat de Parchetul European. Vă reamintim că EPPO a făcut peste 160 de percheziții în județul Timiș și în Austria, fiind arestați de Tribunalul București cei considerați a fi nucleul grupului infracțional organizat.

Anchetatorii au descoperit că Roxana Bohoni, una dintre cele care a pus la cale mecanismul de fraudare, a folosit în repetate rânduri informații false în documentele depuse pentru a obține bani europeni pentru firmele pe care le controla.


Aceasta a racolat oameni săraci care pentru câteva sute de euro au acceptat să fie proprietari în acte a firmelor care, ulterior, solicitau finanțări și a folosit inclusiv intermediari în acest scop. Într-o discuție înregistrată de un investigator sub acoperire, Bohoni i-a explicat că ”noi ca echipă, eu, cei de la bancă, de la agenție, consultanți, toți ce îi, fiecare știe ce are de făcut”.

Pentru a obține banii, o persoană era ”clonată” în mai multe societăți comerciale. Astfel, un fin al acesteia a fost angajat fictiv în nu mai puțin de nouă firme, în paralel, cu normă întreagă. Bărbatul lucra 72 de ore într-o zi, fiind lăcătuș mecanic, muncitor necalificat, operator la fabricarea produselor făinoase, operator calculator și rețele, tâmplar sau director de societate comercială. Bohoni a controlat nu mai puțin de 64 de proiecte din care s-au obținut peste 11 milioane de lei.

Ioana Lingurar și soțul acesteia, Daniel Lingurar, au direcționat fondurile obținute către o firmă pe care și-au deschis-o în Austria, în baza unor facturi pentru livrări fictive, în condițiile în care compania respectivă nu avea niciun angajat și nici activitate reală. Aproape 1,5 milioane de euro au fost scoși, ulterior, din conturi de cei doi soți, instanța remarcând că Ioana Lingurar a fost cea care a organizat toată ”ingineria” financiară, soțul având un rol marginal și de execuție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.