Evenimente artistice de ziua județului Timiș. Vezi agenda completă

Evenimente artistice de ziua județului Timiș. Vezi agenda completă

0
DISTRIBUIȚI

În data de 28 iulie se împlinesc 103 ani de la instaurarea administrației românești în nou-creatul județ Timiș-Torontal, după alipirea Banatului la Regatul României Mari, când dr. Aurel Cosma a fost numit primul prefect al acestuia Data de 28 iulie  a fost aleasă drept zi a județului Timiș, pentru semnificația ei istorică. Ea va fi celebrată și în acest an cu muzică, dansuri tradiționale și o gală de folclor, care va aduce, timp de trei zile, peste 300 de artiști pe scena teatrului de vară.

În zilele de 26, 27și 28 iulie, de la ora 18,00, va avea loc în Piața Operei o horă bănățeană, un patrimoniu viu al timișenilor, care vor avea prilejul de a juca alături de dansatorii ansamblului profesionist „Banatul”, coordonat de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu. În 28 iulie, tradiții autentice românești se vor reuni la Timișoara prin cele 13 localități timișene reprezentative pentru patrimoniul bănățean, care au câștigat cea de-a XV-a ediție a festivalului-concurs „Lada cu zestre”.


După hora bănățeană din Piața Operei, participanții se vor deplasa, acompaniați de taragoate,  în Parcul Rozelor, unde va începe, la ora 19,00, spectacolul de gală al festivalului-concurs la care au participat peste o mie de artiști timișeni, și va avea loc decernarea premiilor. În competiție au intrat 39 de localități din județul Timiș, 22 de formații de cântece și dansuri, 63 de recitatori dialectali, 24 de expoziții și 132 de preparate gastronomice la cele două secțiuni ale festivalului, „Laureați” și  „Zestrea Timișului”. Marele premiu al acestei ediții a ajuns la Ghiroda care a acumulat 141 de puncte la clasamentul final pe localități. La secțiunea „Laureați”,  premiul I a fost câștigat de Giarmata cu 87 de puncte, urmată de premiul al II –lea adjudecat de Făget cu 75 de puncte și premiul al III –lea de  Checea, cu 69 de puncte. La secțiunea „Zestrea Timișului”, premiul I a fost câștigat de Comloșu Mare cu 66 de puncte, premiul al II –lea  de Asociația „Junii Timișului” cu 50 depuncte, iar premiul al III – lea  a fost câștigat de Găvojdia cu 37 de puncte.

Pe scena din Parcul Rozelor vor urca 12 formații de cântece și dansuri din județul Timiș, din localitățile Sânnicolau Mare, Stanciova, Ghiroda, Junii Timișului, Comloșu Mare, Giarmata, Făget, Voiteg, Biled, Nițchidorf, Iecea Mare și Jimbolia. Spectacolul tradițiilor bănățene va fi întregit de programul prezentat de ansamblul profesionist „Banatul”, dirijat de Sebastian Roșca și coregrafia semnată de Brândușa și Nicolae Stănescu.

Accesul publicului la toate evenimentele este liber iar acestea vor fi transmise și pe paginile https://www.facebook.com/ansamblul.banatul și https://www.facebook.com/Cultur%C4%83-Tradi%C8%9Bional%C4%83%20-%20CCAJ-Timi%C8%99

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.