Expoziție româno-sârbă la Novi Sad, capitală culturală a Europei în acest an

Expoziție româno-sârbă la Novi Sad, capitală culturală a Europei în acest an

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a doua ediție a expoziției comune româno-sârbe „Parallels/Paralele” se va deschide mâine, 8 iulie, la galeria Matica Srpska din Novi Sad, și va oferi publicului, până în data de 4 septembrie, creații artistice din zona Banatului istoric din ultimul secol. Expoziția reunește 60 de lucrări de artă – icoane, portrete, peisaje, naturi moarte și compoziții abstracte semnate de artiști cunoscuți precum Stefan Tenețchi, Teodor Ilic Češljar, Pavel Petrović, Konstantin Danilo, Stevan Aleksić, Uroš Predić, Zora Petrović sau Vasa Pomorišac. În realizarea expoziției a fost inclus și tezaurul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, o colecție de artă bisericească care moștenește lucrări de artă semnificative și reprezintă legătura dintre cultura sârbă și cea românească.


Muzeul de artă timișorean va expune 28 de lucrări de pictură din patrimoniul său, din care o lucrare clasată în categoria Tezaur, o lucrare din colecția de artă contemporană și 26 de lucrări clasate în acest an în categoria Fond.

Prin lucrările aduse în fața publicului, expoziția, care face parte din seria evenimentelor incluse în programul cultural „Fenomene europene în colecțiile Galeriei Matica Srpska din Novi Sad și ale Muzeului Național de Artă Timișoara”  ca urmare a semnării unui protocol de colaborare inter-muzeală în contextul celor două Capitale Europene ale Culturii, Novi Sad 2022 și Timișoara 2023, dorește să evidențieze paralele între artiști, teme, idei și viziuni artistice ale spațiului cultural comun, pe considerentul că este esențial ca întreg patrimoniul regiunii Banatului să fie conservat și valorificat, prin evenimente comune care subliniază și rolul muzeelor în societatea contemporană. Colecţiile Muzeului Naţional de Artă Timișoara şi ale Galeriei Matica Srpska au istorii comparabile, care pot fi observate în personalitățile fondatorilor și ale operelor de artă pe care le-au colecționat. Ambele colecții au fost fondate la mijlocul secolului al XIX-lea din moștenirile inițiale a doi colecționari  excepționali, Sava Tekelije (1761-1842) la Novi Sad și Ormós Zsigmond (1813-1894) la Timișoara, din achizițiile cărora a fost realizată o expoziție unică, un muzeu imaginar al Capitalei Culturale Europene, arătând puternicele legături istorice din lumea artistică a celor două orașe, începând cu secolul al XVIII-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.