Formația poloneză Cisnienie, una din surprizele festivalului de la Gărâna: „A fost...

Formația poloneză Cisnienie, una din surprizele festivalului de la Gărâna: „A fost primul nostru concert din România și suntem foarte bucuroși de invitația pe care am primit-o din partea organizatorilor“

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre marile surprize care au răsunat pe scena principală a festivalului internațional de jazz de la Gărâna din acest an a fost recitalul formației poloneze Cisnienie (n.n. – care în limba poloneză înseamnă „presiune“), care a avut loc în ultima zi a evenimentului. Dincolo de amestecul inedit de genuri muzicale pe care cei patru artiști polonezi  l-au prezentat în recital, spectacolul lor a fost apreciat și pentru „lejeritatea“ cu care trupa a interpretat compozițiile proprii incluse pe cele trei albume editate de ei până în prezent, iar aplauzele prelungite de la finalul concertului i-au adus înapoi pe scenă pentru un binemeritat bis.

Fondată în Katowice, formația Ciśnienie a fost înființată cu un singur scop: să creeze cele mai impresionante și mai intense culmi muzicale pe care ni le-am putea imagina. Din punct de vedere stilistic, muzica lor este un amestec de post-rock, muzică orchestrală și trance jazz, cu inspirații oscilând între trupe precum Swans, Fire! Orchestra și Mogwai și muzica lui Henryk Mikołaj Górecki sau Arvo Pärt. Cornul, vioara și clapele se îmbină perfect cu basul distorsionat și cu percuția frenetică, rezultând improvizații psihedelice foarte colorate și diverse.

„A fost primul nostru concert din România și suntem foarte bucuroși de invitația pe care am primit-o din partea organizatorilor. Scopul principal al nostru este acela să cântăm muzică și nu ne-am concentrat niciodată asupra stilului pe care îl abordăm. Desigur, avem și post rock și muzică experimentală și mult „noise“ și ne dorim să oferim climax-uri muzicale. Cu fiecare piesă a noastră ne dorim să împingem limitele. Înainte de a cânta împreună am activat în mai multe proiecte și nu ne interesează să fim categorisiți în niciun gen muzical. Poate pe următorul album vom avea și o piesă din genul eurodance, cine știe? Ne-am bucurat de reacția publicului de la Gărâna și de primirea extraordinară pe care am avut-o aici la festival“, ne-au declarat membrii formației, după concertul lor.

Până în prezent, trupa poloneză Cisnienie a  susținut peste 50 de concerte în Polonia, Germania, Portugalia și Cehia, printre altele la Enjoy Jazz Festival din Mannheim (Germania), JazzArt Festival din Katowice (Polonia), Porta Jazz (Portugalia), Czech Music Crossroads sau  Hradecky Slunovrat i Boskovice (Cehia), iar anul trecut au lansat cel de-al treilea album al lor, „Radio Edit”.


După concertul lor de la Gărâna, membrii formației poloneze au acordat o serie de autografe și au rămas în public pentru a urmări celelelte concerte desfășurate în ziua de duminică a festivalului.

„Când mergem într-un loc unde nu am mai fost nu avem prea multe așteptări. Dar, dacă organizatorii festivalului de la Gărâna ne-au invitat aici era clar că sunt deschiși la minte. Muzica noastră e greu de descris în cuvinte și de obicei după primul cântec ne dăm seama dacă spectatorii rezonează sau nu cu ceea ce le propunem noi pe scenă. Nu am avut experiențe neplăcute până acum, probabil că muzica noastră e prea zgomotoasă pentru ca cineva să nu o guste…Chiar dacă în muzica noastră există elemente de metal rock, în mod ironic suntem invitați mai des la festivaluri de jazz decât la cele de rock. Pare-se că publicul de jazz din România și Cehia e mai deschis la minte decât cel din Polonia, de exemplu. Ne bucurăm foarte mult pentru faptul că am cântat în cadrul unui festival legendar din Europa, cel de la Gărâna și așteptăm cu nerăbdare să revenim în România“, au adăugat membrii formației Cisnienie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.