Fotograful britanic Tim Dickeson despre festivalul de la Gărâna: „Când vii aici...

Fotograful britanic Tim Dickeson despre festivalul de la Gărâna: „Când vii aici simți că faci parte din familie, totul e la locul potrivit“

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a 26-a ediție a festivalului internațional de jazz de la Gărâna, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute în superba locație din județul Caraș-Severin, a avut parte de un public numeros dar și de o serie de reprezentanți ai mass–media din întreaga lume. Printre numeroșii ziariști veniți din toate colțurile lumii s-a numărat și Tim Dickeson, fotograful britanic care lucrează din 1999 pentru celebra revistă Jazzwise Magazine și care este colaborator al mai multor reviste de profil din Statele Unite ale Americii, printre care se numără și Jazz Times. Aflat pentru prima oară în țara noastră, Tim Dickeson ne-a mărturisit că a fost captivat pe deplin de atmosfera festivalului de la Gărâna și că așteaptă cu nerăbdare să revină la edițiile viitoare ale acestei manifestări.

„Sunt pentru prima oară în România și am avut o experiență cât se poate de minunată aici. De câțiva ani de zile am venit la festivalul de jazz de la Belgrad, unde l-am cunoscut pe fotograful Nedici Dragoslav „Gaghi“, care m-a invitat să vin la Gărâna. Din păcate, în fiecare an exact atunci când are loc festivalul de la Gărâna se desfășoară și Umbria Jazz Festival în Italia și de aceea nu am reușit să ajung. Anul acesta la Umbria Jazz în zilele de weekend au fost invitați artiști mai pop așa că am reușit să ajung pentru prima oară la Gărâna. Am vrut să vin demult în România dar pur și simplu nu s-a nimerit cu programul. După cum mi-a povestit și Nedici Dragoslav, locația e minunată și am petrecut câteva zile minunate aici și evident aștept cu nerăbdare să revin și în anii viitori“, ne-a declarat Tim Dickeson.

Foto: Tim Dickeson

Fotografiile lui Tim Dickeson au apărut în cărți, în majoritatea ziarelor naționale din Marea Britanie, precum și în reviste din multe țări.


Artistul călătorește mii de kilometri în fiecare an mergând la o serie de festivaluri și realizează o mulțime de poze din locurile pe care le parcurge. La începutul carierei sale profesionale, Dickeson a lucrat pentru un ziar local și a fost răspunzător și ca foto – editor și înainte de a se concentra pe zona jazz a fotografiat multe din trupele rock faimoase din întreaga lume. Revista tipărită Jazzwise și site-ul web prezintă, de asemenea, articolele și recenziile sale de la festivaluri. În 2008, Dickeson a fondat casa de discuri de jazz Edition Records împreună cu pianistul, iar acum CEO al companiei, Dave Stapleton. Compania a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai importante case de discuri europene, cu artiști importanți.

„Sunt fotograf de la vârsta de 18 ani și înainte de a veni aici știam despre România doar ceea ce am învățat la lecțiile de istorie. Mi-a mai spus Gaghi că în fiecare an la Gărâna e ploaie, noroi …și că lumea e ospitalieră, Când vii aici e fantastic, e greu să nu te simți bine primit. E o diferemță mare între festivalurile de jazz din Marea Britanie și cele din Estul Europei. La noi lumea vine aplaudă și atât. Aici, lumea e mult mai vocală, se manifestă zgomotos. E un feedback fantastic pentru artiștii de pe scenă.

Foto: Tim Dickeson

Ce voi scrie despre Gărâna? Păi, locul e fantastic. Când vii aici simți că faci parte din familie, totul e la locul potrivit. Rulotele cu mâncare și băutură sunt amplasate undeva în spate, ceea ce e minunat. Mi-a plăcut că am văzut în primele rânduri melomani adevărați care au savurat recitalurile. În multe locuri din Marea Britanie în primele rânduri stau oamenii care primesc invitații gratuite de la organizatori și care nu apreciează muzica în niciun fel și care sunt reprezentanți ai sponsorilor și care de multe ori nici nu vin, lăsând scaunele goale. Aici, reprezentanții sponsorilor sunt așezați undeva în lateral….foarte ingenios. Dacă voi avea destul spațiu voi mai scrie și despre cum am ajuns aici și despre ambianța fantastică. Deasemenea despre muzica fenomenală pe care am auzit-o de la artiștii invitați. Personal am fost impresionat de Charles Loyd, care trăiește cea mai bună perioadă a vieții sale muzicale. Am avut o experiență fantastică în România și țin să le mulțumesc pentru asta tuturor celor care mi-au făcut șederea atât de frumoasă“, ne-a declarat Tim Dickeson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.