Încăierare politicianistă pe tema parcării supraterane a CJT din centrul Timișoarei

Încăierare politicianistă pe tema parcării supraterane a CJT din centrul Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii județeni s-au contrat mai bine de o oră pe tema parcării supraterane pe care Consiliul Județean Timiș vrea să o ridice în centrul Timișoarei, dovedindu-se încă o dată că interesul cetățeanului nu contează, mai importante fiind orgoliile și contrele politice. Pe ordinea de zi a fost un proiect de hotărâre privind ”trecerea unui imobil din domeniul public al Municipiului Timişoara în domeniul public al CJ Timiş şi declararea acestuia ca fiind bun de interes public judeţean”. Mai exact o bucată de teren care aparține municipiului lângă terenul CJT care ar permite ridicarea parcării pe o suprafață mai mare. Proiectul a fost supus spre aprobare în condițiile în care au existat discuții între cele două instituții, fiind create chiar și comisii de negociere.

USR-istul Raul Olajos a comentat că ”în momentul de faţă nu avem o concluzie a comisiilor comune şi venim totuşi cu o abordare unilaterală în plen, în care decidem cumva fără un acord al partenerului pe plan urbanistic şi pe teritoriul căruia vom finaliza acest obiectiv investiţional, care, poate fi de bun augur, dar cumba ar trebui aprobat şi de perspectiva urbanistică generală a oraşului. În concluzie, aş sublinia acest risc, ca noi unilateral, să votăm, să dorim, şi să nu existe un acord integrat din partea partenerului, care poate să genereze într-o manifestare în spaţiul public a problemei şi nu prin finalizarea acestui proiect. Dincolo de alte aspecte, puţin tehnice, care mi se par discutabile din punct de vedere juridic. De exemplu, eu nu sunt un specialist, dar nu înţeleg cum declarăm un interes judeţean al unui teren înainte să devină al nostru… şi aş dori dacă se poate să propun plenului CJT, să retragem acest proiect de pe ordinea de zi până la finalizarea unui acord al celor două comisii, care s-au constiuit, şi lucrează la găsirea unor soluţii de bun augur”.

În replică, liberalul Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT, l-a contrat, spunându-i că acordul comisiei repsective e pur consultativ.


”Spuneaţi de partenerul de discuţie şi vă refereaţi la comisia din partea Primăriei Timişoara – acest partener nu poate fi numit partener, cel puţin din noiembri încoa, pentru că acest partener nu şi-a mai respectat pur şi simplu partenerul de discuţie, adică comisia CJT. Noi am stabilit că ne vom vedea pe 15 noiembrie, comisia PMT a boicotat, nu s-a prezentat. Am făcut o nouă adresă să ne vedem în decembrie, nu am primit niciun răspunde la Primăria Timişoara. Am refăcut o adresă în luna februarie, de asemenea rămasă fără răspuns… drept pentru care am început să mergem pe calea telefoanelor şi prin domnul preşedinte, care s-a întâlnit cu domnul primar şi a spus: da, da, comisiile se văd, drept urmare am primit răspuns cu data de 15 aprilie că se vor prezenta la discuţiile cu comisia CJT. La data de 15 aprilie absolut toţi consilierii USR Timişoara nu s-au prezentat, fără să dea nicio explicaţie. Drept urmare după aceste trei întâlniri ratate, am considerat că nu avem respectul cuvenit din partea comisiei PMT, şi, repet, fiind consultativă nu e nevoie pentru a iniţia acest proiect de hotărâre”, a comentat Proteasa, care a refuzat să retragă proiectul de pe ordinea de zi,

 

Olajos a insistat, afirmând că ”aş amâna acest proiect pentru o negociere directă cu PMT la care pun şi eu umărul”, dar a fost refuzat din nou.  ”Totuşi vorbim de un interes public şi o nevoie acută a timişorenilor de a parca. Chiar un studiu ADP spune că e nevoie de 6.000 de locuri de parcare în zona centrală a oraşului, nu ştiu dacă e cazul de o negociere, când vorbim de interes public. Legat de retragerea de pe ordinea de zi, aş vrea să vă amintesc că tot dumneavoastră ne-aţi solicitat, pentru că acest proiect a fost pust în noiembrie, exact cu acelaşi discurs, că vom sta la masa negocierilor. Acest lucru s-a întâmplat în noiembrie 2021, suntem în iulie 2022, era timp suficient să stăm la masa negocierilor”, a comentat Proteasa.

Călin Dobra, fostul președinte al CJ Timiș, a reamintit că proiectul a fost demarat pe vremea mandatului său și a reamintit cum primăria condusă atunci de liberalul Nicolae Robu a blocat construirea parcării supraterane, eliberând trei certificate de urbanism diferite.

Președintele CJT, Alin Nica a concluzionat ”astfel de şicane mi se par rău voitoare şi de rea credinţă. Vrem să vedem efectiv şi concret, pentru că PMT şi CLT va trebui să ne răspundă în scris. Și atunci ştim concret şi intenţia. Să separăm oarecum apele, să vedem ce e în spatele declaraţiilor frumoase”. Proiectul a fost supus votului și a trecut cu 18 voturi pentru şi 14 abţineri.

Ulterior, a fost adoptat proectul privind aprobarea studiului de fundamentare şi demararea procedurii de concesiune de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiţii -parcare etajată şi servicii cu 22 voturi pentru și 9 abţineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.