Muzică la superlativ: o nouă ediție de succes a festivalului de jazz...

Muzică la superlativ: o nouă ediție de succes a festivalului de jazz de la Gărâna

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a 26-a ediție a festivalului de jazz de la Gărâna, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, a avut parte de un public numeros venit din întreaga țară și nu numai, evenimentul „cu ștaif“ reușind și de această dată să mulțumească audiența care s-a bucurat timp de patru zile de magia muzicii combinată cu o locație de vis.

Înainte de concertele din prima zi, pe scena din Poiana Lupului a avut loc lansarea albumului Stepan Project – The Man Without Identity. A fost vorba de o primă lansare a acestui disc care este deja în circuitul public național prin rețelele de librării Humanitas și Cărturești și care se găsește în Timișoara și la Viniloteca și librăria independentă La Două Bufnițe. Mai apoi spectatorii au avut parte de o trupă care nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru amatorii de jazz, Charles Lloyd & The Marvels feat. Bill Frisell. După cum era de așteptat primul concert din acest an a avut o rezonanță aparte și chiar dacă la ora începerii recitalului (18) spațiul din fața scenei nu a fost arhiplin, sound-ul etalat de legendarul Charles Loyd (care în luna martie a acestui an a împlinit 84 de ani) și de trupa din care a făcut parte și Bill Frisell a fost unul memorabil. În aceeași seară Eivind Aarstet a făcut furori cu un recital în care urechile destupate au avut parte de un amestec de rock experimental, avantgarde, ambient și jazz cinematic, amalgamul rezultat fiind unul de nota zece.

Pe parcursul celor patru zile la fața locului au cântat Mathias Eick Quintet, Per Mathisen’s „Heavy Weather”, Vincent Courtois – West , Fluidian, Eva Maria Gârlea, Arne Jansen Trio, Kari Ikonen Trio, Verneri Pohjola Quartet , Alexi Tuomarila Trio, Charley Rose Trio , Adi Stoenescu Trio , Ionuț Dorobanțu & Alina Giurgiu, Frank Gambale All Star Band, Magnus Öström Band, Svante Henryson’s Back to Base, Alexandre Herer Nunataq, Nicolas Simion Trio, Cătălin Milea Sonoterra Ensemble și VanDerCris.

Dincolo de recitalurile superbe susținute de numele „cu greutate“ aflate pe scenă, spectatorii au avut parte și de o serie de suprize.


Formația poloneză Cisniene a deschis ultima zi a festivalului și a reușit încă din primele secunde să capteze atenția publicului cu un sound aparte, construit pe elemente de post – rock , metal, noise, muzică de orchestră și bineînțeles arome de jazz cât se poate de gustoase, iar aplauzele de la finalul recitalului au demonstrat că audiența a gustat din plin sunetul propus de trupa care anul trecut a lansat un album șugubăț intitulat Radio Edits. Islandezii de la ADHD au fost deasemenea o supriză cât se poate de plăcută în ultima zi,, sound-ul lor fiind unul ieșit din comun.

Fără nici o urmă de îndoială, recitalul formației britanice Soft Machine (considerat de mulți melomani drept evenimentul anului în România) a fost unul memorabil, show-ul lor inclus în turneul care marchează 55 de ani de existență a formației fiind fără cusur, iar Liv Warfield , care și-a sărbătorit ziua de naștere cu această ocazie a avut „priză la publlc“, artista americană coborând în rândul spectatorilor.

Alături de concertele desfășurate în Poiana Lupului, ediția din acest an a cuprins și o scenă inedită amplasată în incinta Bisericii Catolice din Văliug, un momument istoric construit în 1861 din beton, piatră şi cărămidă nearsă, acoperită cu tablă. Concertele susținute aici au avut o rezonanță aparte și datorită acusticii, iar artiștii care au încântat audiența de aici au avut parte de experiențe memorabile.

Dincolo de concerte, festivalul a mai avut parte și de o serie de momente speciale care au inclus câteva spoturi care au marcat împlinirea a 80 de ani a lui Șerban Foarță, o prezentare a noii cărți de Adriana Cârcu și secvențe sonore din emisiunea Metronom dedicată grupului Soft Machine. Din cauza nebuniei care se manifestă cu cursele aeriene, au existat o serie de probleme logistice, care au fost rezolvate cu brio de organizatori, astfel încât melomanii s-au bucurat de fiecare artist anunțat în program.

Conform primelor estimări ale organizatorilor, numărul celor prezenți la festivalul de jazz de la Gărâna a fost de aproximativ 3.500 de persoane în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.