O nouă ediție a Festivalului Medieval, organizat de Muzeul Banatului din Timișoara....

O nouă ediție a Festivalului Medieval, organizat de Muzeul Banatului din Timișoara. Care este programul

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul medieval al castelului Huniade, organizat de Muzeul Banatului din Timișoara, ajuns la cea de-a IV-a ediție, va aduce din nou în fața timișorenilor o lume  de altădată, când viața orașului era complet diferită de cea de azi, pentru a reaminti câteva momente din istoria acestuia.

Începând din 22 iulie, în parcul din jurul castelului se vor perinda, timp de trei zile, cavaleri vestiți înarmați cu spade, alte armuri de epocă și cai echipați de luptă, vor fi reconstituite tabere de război cu oșteni de rând care luptau cu topoare, puști sau tunuri, dar vor fi prezente și domnițele care trăiau la castel. Cetatea era populată, de asemenea, cu meșteri vestiți care aduceau mărfuri de peste mări și țări, nu lipseau menestrelii și comedianții sau bucătari pricepuți. Festivalul va fi organizat cu ajutorul unor grupuri de reconstituire istorică partenere, din România și străinătate.

În prima zi a festivalului va avea loc o paradă a paricipanților, când mai multe trupe vor ilustra momente reprezentative din istoria orașului în Evul Mediu, din vremea lui Ioan Huniade, ilustru comandant de oști, comite de Timiș, voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei, cu importante legături în Europa centrală și occidentală, până la stăpânirea otomană, iar seara se va încheia cu un spectacol pirotehnic în care eroul este un personaj mitic.

Cea de-a doua zi este dedicată Marelui Turnir al Castelului Huniade, cu dueluri și confruntări pe echipe, un turnir al cavalerilor și întreceri ale oștenilor, vor fi prezentate săbii și spade medievale, va avea loc un concurs de ținute de epocă și reconstituirea bătăliei în urma căreia cetatea Timișoarei a fost cucerită de turci iar în cursul serii, spectatorii vor putea afla cum se împărțea dreptatea și ce pedepse primeau cei care furau, hoții de cai, dar și cum erau arși pe rug cei socotiți eretici.


Va urma un bal mascat cu muzică din întreaga Europă medievală, de la imnuri religioase până la cântecele trubadurilor sau muzica din tavernele vremii. Un spectacol pirotehnic inspirat din legendele și superstițiile medievale despre demoni și vrăjitoare va încheia seara de sâmbătă. Vizitatorii vor avea, la rândul lor, posibilitatea de a participa la diferite jocuri menite să-i distreze pe cei care veneau la bâlciuri, la ateliere de tir sau la alte îndeletniciri din îndepărtata Asie.

Lumea războiului medieval, cu confruntările militare din zona Carpaților, de la cruciadele antiotomane până la transformarea Banatului în pașalâc, cu scene de la curtea Pașei de Timișoara, este tema ultimei zile, dar nu vor lipsi nici cântecele, jocurile și dansurile medievale sau atelierele de tir.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.