Palatul Copiilor, lăsat de Primăria Timișoara fără sediu. Scandal de proporții după...

Palatul Copiilor, lăsat de Primăria Timișoara fără sediu. Scandal de proporții după ce Ministerul Educației a anunțat modificarea legislației

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul privind Legea învățământului preuniversitar „România educată” cuprinde în titlul referitor la „descentralizarea” activității extradidactice mai multe prevederi prin care Ministerul Educației ar urma să se debaraseze de educația extrașcolară, prin reorganizarea  palatelor și cluburilor copiilor și a cluburilor sportive școlare, care aparțin acum de minister. Potrivit proiectului, acestea ar urma să funcționeze ca instituții publice în subordinea consiliilor locale, care ar urma să preia și personalul și întreaga activitate a acestora, patrimoniul, și să stabilească regulamentul de organizare și funcționare și structura organizatorică a instituțiilor. Profesorii își vor pierde calitatea de personal didactic dar, în următorii zece ani, li se dă posibilitatea de a ocupa posturi vacante în învățământul preuniversitar, potrivit unei metodologii aprobate prin ordin de ministru.

Descentralizare sau desființare?

Profesorii care predau în aceste instituții au inițiat o petiție online, deoarece consideră că prin această descentralizare se urmărește dispariția acestui sistem de educație, consiliile locale neavând puterea de a finanța aceste activități. „Mai mult se urmărește scoaterea din sistemul educațional a personalului didactic din aceste instituții și transformarea acestora într-un fel de funcționari publici, asta deși aceste persoane au participat la concursuri de titularizare, grade didactice și cursuri de perfecționare”, spun inițiatorii petiției, care cer ca palatele, cluburile și cluburile sportive școlare să rămână în rețeaua școlară, în subordinea Ministerului Educației, iar cadrele didactice și întregul personal să-și păstreze statutul actual, în cadrul sistemului românesc de educație.

Ambiguități ale proiectului de lege

Și profesorii care predau la palatele copiilor din Timișoara, Buziaș și Jimbolia se arată contrariați și deopotrivă neliniștiți de aceste prevederi, și spun că „deși eram obișnuiți cu măsurile nepotrivite, cu neajunsurile materiale și financiare, cu birocrația sufocantă, cu nepăsarea liderilor noștri politici și cu ecuațiile lor pragmatice, izbuteam, totuși, nu fără eforturi considerabile de a înțelege absurdul sistemului, să rămânem verticali, fiecare în catedra sa”. Pierderea statutului de cadre didactice ar însemna cea mai grea lovitură pentru cariera lor.

Lavinia Jurcan, directorul Palatului Copiilor din Timișoara, a declarat pentru Pressalert.ro că cei 60 de angajați ai acestor instituții timișene, dintre care 54 sunt cadre didactice, au înaintat ministerului mai multe amendamente, deoarece proiectul de lege conține foarte multe ambiguități. Aceste amendamente se bazează pe un raport întocmit anul trecut, care, în urma unei analize, a evidențiat importanța activităților extrașcolare, în timp ce proiectul de lege vizează transformarea acestora în activități extradidactice. „Ar fi ceva asemănător cu casele de cultură, care nu au personal calificat”, explică Lavinia Jurcan.


Proiectul prevede un termen de zece ani pentru reorientarea cadrelor didactice către învățământul preuniversitar, dar acestea  cred că se urmărește desființarea palatelor și a cluburilor copiilor, miza reală fiind patrimoniul acestora. Directorul Palatului Copiilor precizează că profesorii nu vor mai avea acces la activitățile didactice și nu vor mai putea realiza punctajul necesar pentru pretransferuri, căci posturile vacante sunt puține. „Punctajul se calculează pe ultimii doi ani, și cei care nu reușesc să se transfere vor fi dezavantajați. Mai mult, disciplinele au titulaturi diferite și vor avea prioritate cei care sunt deja în învățământul preuniversitar. În locul celor care reușesc să plece ar fi angajat personal necalificat sau vor rămâne posturi vacante, interesul părinților pentru aceste activități va scădea, cei din alte localități nu vor mai putea participa la cercuri, și, în cele din urmă, aceste instituții vor fi obligate să se autodesființeze. Vor avea soarta taberelor de copii, din care multe au dispărut după ce au trecut în patrimoniul consiliilor locale, care nu au avut posibilitatea sau interesul să le păstreze, multe primind alte destinații”. Așadar, drepturile, examenele de titularizare luate cu note foarte bune, identice cu cele ale colegilor calificați pentru a preda înînvățământ, facultățile, masteratele, doctoratele, gradele didactice, specializările în domeniu, aceleași etape de perfecționare ale cadrelor didactice, nu vor mai conta, ministerul dorind în mod evident să se debaraseze de aceste instituții și nefiind interesat de soarta ulterioară a profesorilor.

O șansă pentru elevii din medii defavorizate

În anul școlar încheiat în luna iunie, săptămânal, aproximativ 4850 de elevi ai județului au participat la cele 49 de cercuri ale Palatului Copiilor, atât în Timișoara, cât și în filialele din Buziaș și din Jimbolia. Mai mult, activitatea acestora este gratuită, un avantaj imens dacă se ține seama de situația materială a multor elevi din România, așa cum arată statisticile, căci acest tip de educație a reprezentat, pentru mulți elevi din medii defavorizate posibilitatea de a-și valorifica talentul într-o măsură mai mare decât în învățământul de masă. „Acolo unde nu puteau ajunge ei la noi, mergeam noi către ei, ca voluntari sau ca parteneri ai școlilor, mai ales în mediul rural. Județul Timiș s-a bucurat din plin de eforturile noastre, iar vizibilitatea Palatului Copiilor a fost totală”, spun profesorii care predau în această instituție.

O lovitură din partea primăriei timișorene

Palatul Copiilor din Timișoara, care nu are un sediu propriu, a mai primit o lovitură recentă și din partea primăriei timișorene. ”Noi am funcționat într-un spațiu de cazare al liceului tehnologic <<Azur>> în baza unui contract de comodat, dar primăria tocmai ne-a înștiințat că acesta nu mai poate fi prelungit după 1 septembrie, deoarece aici se va muta o parte a elevilor de la colegiul tehnic <<E. Ungureanu>>, deși legea la care se face referire prevede altceva. Nu știm ce vom face” adaugă Lavinia Jurcan. Dacă posturile rămase vacante vor fi ocupate de personal necalificat sau vor dispărea cu totul, elevii vor fi privați de accesul la o educație de calitate. „Din păcate, ei nu au contat cu adevărat pentru marile intenții de reformă ale Ministerului Educației, palatele și cluburile copiilor vor fi intens politizate, și chiar dacă nu se spune direct că vor dispărea, cei zece ani de grație acordați nu sunt decât o sentință finală, căci dacă educația nu este o prioritate pentru ministerul de resort, nu va fi nici pentru consiliile locale și județene” concluzionează profesorii din Timișoara și din cele două orașe timișene, într-o notă de protest. Petiția online a adunat deja peste 23.000 de semnături și este susținută atât de părinți cât și de copiii care frecventează cercurile de care s-au bucurat până acum.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.