Pericol de inundații pe râuri din 29 de județe UPDATE Cod portocaliu...

Pericol de inundații pe râuri din 29 de județe UPDATE Cod portocaliu pe un râu din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit cod galben de inundații pe mai multe râuri din 29 județe. Avertizarea este valabilă începând de sâmbătă ora 14:00 până duminică la ora 16:00. Alerta vine care urmare a codurilor roșu și portocaliu de instabilitate atmosferică valabil astăzi în mare parte din țară.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, inundațiile se pot produce pe râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş și Putna.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râuri din județele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureş, Alba, Sibiu, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău și Vrancea.

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

UPDATE INHGA a transmis că „urmare a precipitațiilor înregistrate, prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Strei – amonte confluență cu râul Dobra, județul: Hunedoara.


Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții aferenți sectorului S.H. Brănișca”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.