Planuri de reabilitare pentru fragmentul de bastion din Piața Mărăști FOTO

Planuri de reabilitare pentru fragmentul de bastion din Piața Mărăști FOTO

1
DISTRIBUIȚI

Fragmentul de bastion rămas în zona Pieței Mărăști din Timișoara, care și în trecut a funcționat ca spațiu destinat artei, va reintra în circuitul cultural al orașului. Municipalitatea a anunțat că proiectul de hotărâre care cuprinde Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivului de investiție „DALI+Proiect Tehnic Reabilitare Galeria de Artă” și indicatorii tehnico-economici -faza DALI va fi supus aprobării consiliului local.

„Investim în infrastructura de cultură din Timișoara și adăugăm și acest proiect la lista de obiective de investiții la care lucrăm. Chiar dacă finalizarea reabilitării nu va prinde Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, galeria va rămâne moștenire acestui demers de a revigora cultura noastră locală. Orașul are nevoie și va avea din ce în ce mai multe spații pentru artiști, pentru ca aceștia să-și poată expune munca – fie că este o piesă de teatru, un film sau un obiect de artă într-o galerie”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În prezent, galeria este închisă, fiind în stare de degradare. Investiția va consta în reabilitarea spațiului și redarea lui în circuitul galeriilor de artă din oraș. După reabilitare, se preconizează patru evenimente lunare cu circa 50 de participanți și un număr aproximativ de 2.400 de utilizatori pe an.

Conform comunicatului municipalității, principalele lucrări care vor fi realizate sunt:

– reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului, pereții de cărămidă se vor lăsa aparenți, se vor curăță și se va injecta mortar acolo unde este necesar;

– pereții propuși spre demolare/ edificare sunt nestructurali și vor fi ancorați de placă de beton existentă și de arcele de cărămidă cu ancore metalice;

– reabilitarea construcției se face în scopul protejării clădirii de intemperii, respectiv pentru îmbunătățirea aspectului exterior și a confortului interior.


Atât la interior, cât și la exterior se va realiza un sistem de drenaj a apelor de suprafață;

– pentru reabilitare vor fi folosite materiale compatibile (lemn, piatră, cărămidă etc.);

– amenajări/dotări exterioare prin iluminatul ambiental și artistic al imobilului (elemente de mobilier urban, iluminatul fațadelor, etc);

– dotări interioare pentru funcțiunea muzeală, spații de expoziții, workshop-uri etc;

– se va avea în vedere asigurarea accesului autovehiculelor pentru situaţiile de urgenţă;

– realizarea unui sistem de supraveghere video;

– se urmărește facilitarea accesibilității pentru toate categoriile de vârstă, indiferent de gradul de handicap (rampe, finisaje la pardoseli interioare/exterioare antiderapante), precum și amenajarea unui grup sanitar în acest sens.

Conform planului, la final aleile vor însuma 6,20 mp, spațiile verzi 177 mp, trotuarul refăcut se va întinde pe  35,80 mp, suprafața învelitorii propusă spre înierbare este de 213 mp, va crește numărul de copaci de la trei la cinci.

Valoarea totală estimată a reabilitării și punerii în valoare a galeriei este de 1,6 milioane de lei, cu TVA inclus.

1 COMENTARIU

  1. Cu proiecte de genul asta nici nu treci la proiectare facultatea de arhitectura. Dar sunt cativa membri USR arhitecti care au fost repetenti. Asa ca nu e de mirare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.