Poliţist care a primit zeci de mii de euro ca să intervină...

Poliţist care a primit zeci de mii de euro ca să intervină în dosare sau să divulge informaţii, trimis în judecată

0
DISTRIBUIȚI

Un polițist în București a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, acuzat că a cerut șpagă 27.000 de euro ca să intervină în dosare sau să divulge informaţii.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Andrei Iulian Stancu, la data faptelor polițist în București, pentru luare de mită (2 infracțiuni), trafic de influență (trei infracțiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității și dare de mită.

În perioada februarie – aprilie 2022, polițistul ar fi pretins și primit mai multe foloase necuvenite pentru sine și pentru alții, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora, informează într-un comunicat DNA.

Concret, Stancu ar pretins și primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta și firma acestuia, polițistul angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei.

Polițistul ar fi dat asigurări că diferența de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofițerul ar fi urmat să intervină pentru soluționarea favorabilă a dosarului.

De asemenea, Stancu este bănuit că a pretins de la doi reprezentanți ai unor unități sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societățile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziție.


În schimb, ofițerul s-ar fi angajat să intervină pe lângă un procuror și alți polițiști astfel încât cei doi reprezentanți ai unităților sanitare să nu fie trași la răspundere. Ca recompensă, Stancu ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităților sanitare, după momentul atribuirii.

La solicitarea aceluiași om de afaceri, Stancu i-ar fi promis unui alt polițist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situația în care va soluționa mai repede dosarul penal.

Într-un context separat, polițistul ar fi permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal să aibă acces la activitățile de cercetare penală ce urmau a fi desfășurate și, totodată, i-ar fi furnizat date din anchetă. În schimb, ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.