Proiecții speciale de filme şi ateliere pentru copii, la Festivalul Ceau, Cinema!

Proiecții speciale de filme şi ateliere pentru copii, la Festivalul Ceau, Cinema!

0
DISTRIBUIȚI

Mai multe filme şi ateliere pentru copii, care au ca temă principală educaţia ecologică, fac parte din programul ediţiei a noua a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Publicul tânăr va putea să vadă „Străjerii Deltei” (2021), un film românesc de aventuri realizat de Liviu Mărghidan. Mai mulţi copii îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, aşa că acum copiii au o misiune importantă.

Ceau, Cinema! continuă şi în acest an parteneriatul de tradiţie cu Animest, care va prezenta, sub titlul „Prieteni vechi, prieteni noi”, o selecţie de 12 scurtmetraje de animaţie pentru copii proiectate în ultimii ani la Minimest, secţiunea dedicată publicului tânăr de la cunoscutul festival. Filmele sunt o invitaţie la îngrijirea naturii şi la găsirea de soluţii pentru a avea o planetă mai curată, dar şi la respect şi toleranţă faţă de cei din jur.

„Străjerii Deltei” şi selecţia de scurtmetraje Animest vor fi prezentate, de asemenea, şi pentru publicul tânăr din Gottlob, în cinematograful recondiţionat din comuna timişeană.
La Timişoara, copiii şi adolescenţii vor mai putea vedea documentarele despre natură „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” (2016) şi „Vecinii – un film despre conviețuirea cu urșii” (2022), realizate de Cristian Ilea. Operatorul şi regizorul timişorean va susţine totodată un atelier cu intrare liberă despre filmarea vieţii sălbatice.

În plus, copiii sunt invitaţi la o nouă ediţie a atelierului „Timişoara la cutie”.


Cei mici vor avea ocazia să îşi construiască propriul cinematograf – macheta viitorului cinematograf recondiţionat Studio -, iar în a doua parte a atelierului vor desena afişe de film, sub îndrumarea ilustratorului de cărți pentru copii Dan Ungureanu.

Filmul „Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide ediția din acest an a festivalului. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara. Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis la tenis împotriva Americii în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

Prezentarea filmului „R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei „Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!.

Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob. Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul Ceau Cinema!, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.