Război în Ucraina, ziua 128. Rachete din perioada sovietică, mai imprecise, folosite...

Război în Ucraina, ziua 128. Rachete din perioada sovietică, mai imprecise, folosite de armata rusă UPDATE Bloc de locuințe lovit de rachete lângă Odesa. 19 morți, între care doi copii

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Două rachete rusești trase asupra unui bloc și unei stațiuni balneare din zona Odesa au ucis 19 persoane, între care doi copii.

Un „avion strategic” din Marea Neagră a lansat două rachete care au lovit „o clădire rezidenţială de nouă etaje din regiunea Bilgorod-Nistru și alte două clădiri din apropiere”, la aproximativ 80 km sud de Odesa, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa, Serghei Braciuk.

Rusia a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni numărul rachetelor pe care le-a lansat asupra Ucrainei, dar aproximativ jumătate dintre aceste rachete provin din stocurile rămase din perioada sovietică şi sunt mai puţin precise, ceea ce explică lovirea unor zone civile, a declarat un general ucrainean, citat joi de Reuters.

Potrivit generalului de brigadă Oleksii Hromov, care a dat declaraţii la o conferinţă de presă, Rusia încearcă să lovească infrastructuri critice şi militare ucrainene, dar folosirea unor rachete mai puţin precise produse în epoca sovietică are ca efect creşterea numărului victimelor civile.

Generalul ucrainean îi contrazice astfel pe politicienii din ţara sa care susţin că Rusia atacă deliberat ţinte civile pentru a crea panică.

”Ţintele inamicului rămân instalaţiile militare, infrastructura critică şi industria, reţelele de transport.


În acest timp, există pierderi semnificative în rândul populaţiei civile din cauza raidurilor” cu rachete cu precizie redusă, explică generalul Hromov.

”În peste 50% din raiduri inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică”, iar în prima jumătate a lunii iunie au fost lansate asupra Ucrainei în total 120 de rachete ruseşti, număr care a crescut la 202 în a doua jumătate a lunii, când au fost lovite în urma acestor raiduri 68 de zone civile, a mai precizat generalul ucrainean.

Trupele ruse s-au retras joi de pe insula Şerpilor din Marea Neagră, dar îşi continuă înaintarea progresivă în provincia Lugansk din estul Ucrainei.

La Lisiceansk, ultimul oraş din această provincie rămas sub controlul armatei ucrainene, situaţia este ”extrem de dificilă”, cu bombardamente ”foarte puternice” care fac imposibilă evacuarea civililor, a declarat guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai. Totuşi, adaugă acesta, trupele ruse sunt încă ţinute de defensiva ucraineană la periferia oraşului şi nu au loc lupte de stradă.

Mai multe persoane au fost ucise în cursul unor atacuri asupra unor clădiri din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei.

O rachetă lansată de un ”avion strategic” din Marea Neagră a făcut ”14 morţi şi 30 de răniţi” între care trei copii”, potrivit ultimului bilanţ al serviciilor de urgenţă ucrainene.

O altă rachetă, lansată de acelaşi avion, a lovit alte două clădiri din apropiere, omorând ”trei oameni, între care un copil”, au adăugat echipele de salvare. Operaţiunile de salvare, complicate de un incendiu, continuă.

În primul atac ”a fost lovită o clădire rezidenţială de nouă etaje din regiunea Bilgorod-Nistru”, la aproximativ 80 km sud de Odesa, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei regiunii Odesa, Serghei Braciuk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.