Război în Ucraina, ziua 130. Luptele s-au intensificat în Lysychansk. UPDATE 2...

Război în Ucraina, ziua 130. Luptele s-au intensificat în Lysychansk. UPDATE 2 Slovyansk, sub bombardamente

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Primarul orașului, Vadym Lyakh, a declarat că există în jur de 15 incendii în oraș și susține că un număr mare de persoane sunt rănite sau au murit.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, se pot vedea coloane uriașe de fum în spatele lui Lyakh în timp ce vorbește.

Altfel, forțele rusești și separatiste au preluat controlul total al orașului Lysychansk din estul Ucrainei, a anunțat agenția de presă de stat rusă Tass, citată de BBC.

Ministerul rus al apărării a declarat mai devreme, duminică, că forțele sale au încercuit Lysychansk și că acum luptă în interiorul orașului.

Într-o declarație, ministrul rus al apărării afirmă că i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că întreaga regiune Luhansk a fost „eliberată”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lysychansk nu se află sub „controlul total” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora orașul a căzut.

Dar el a adăugat că situația din oraș a fost „foarte intensă în ultima vreme”, forțele terestre rusești „atacând orașul non-stop”.

„Pentru ucraineni, valoarea vieții umane este o prioritate absolută, așa că uneori ne putem retrage din anumite zone pentru a le putea recuceri în viitor”, a adăugat el.

Iuriy Saka adăugat că pentru regiunea Donbas „nu va fi sfârșitul jocului” dacă Rusia va captura tot Luhanskul.

El spune că există „alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk” care se află sub controlul forțelor armate ucrainene.

„Acestea sunt orașe care în ultimele două zile [au fost] țintele unor atacuri severe cu rachete, bombardamente de artilerie”, spune el, „dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”.

Sak adaugă că Ucraina este plină de speranță și că primește sprijin din partea aliaților săi occidentali.

El spune că Ucraina va acumula în cele din urmă un număr suficient de piese de artilerie grea și alte tipuri de armament „care ne vor permite să ne eliberăm pământurile”.

UPDATE Forţele ucrainene au lovit duminică o bază rusă cu peste 30 de rachete în oraşul Melitopol, ocupat de Rusia, în sudul ţării, a declarat primarul ucrainean al oraşului, Ivan Fedorov, aflat acum în exil.. Un oficial rus a confirmat că loviturile au lovit oraşul.

„La ora 3 şi la ora 5, au avut loc peste 30 de lovituri exclusiv asupra unei baze militare”, a declarat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, care se află în prezent pe teritoriul controlat de Ucraina.

Fedorov a transmis informația printr-un mesaj video pe Telegram, adăugând că baza a fost „scoasă din acţiune”, potrivit Reuters.

Fedorov a mai spus că activitatea rezistenţei a făcut ca un tren blindat rusesc care transporta muniţie să deraieze sâmbătă în apropiere de Melitopol.

Foto: STRINGER / Reuters

Luptele s-au intensificat în Lysychansk, ultimul mare bastion al Ucrainei în provincia strategică Luhansk din estul țării, iar un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a recunoscut că orașul ar putea cădea, relatează Reuters.


Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, a declarat guvernatorul.

Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional duminică dimineața, potrivit Reuters.

CA urmare a exploziilor, a luat foc o clădire rezidențială, iar trei persoane rănite au fost transportate la spital, a postat Viaceslav Gladkov pe Telegram.

Rusia încearcă să alunge forțele ucrainene din provinciile Luhansk și Donețk din Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu Kievul de la prima intervenție militară a Rusiei în Ucraina, în 2014.

Trupele ucrainene de pe liniile de front din est descriu baraje intense de artilerie asupra zonelor rezidențiale, în timp ce Kievul afirmă că Moscova a intensificat atacurile cu rachete asupra orașelor aflate departe de principalele câmpuri de luptă din est, acuzând Rusia că a lovit în mod deliberat zone civile.

Mii de civili au fost uciși și mai multe orașe au fost distruse de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Rusia neagă că a vizat civili, iar Vladimir Putin numește agresiunea ca fiind o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei.

Forțele rusești au cucerit luna trecută, după unele dintre cele mai grele lupte din timpul războiului, orașul înfrățit cu Lisianțk, Sievierodonetsk, situat pe partea opusă a râului Siverskiy Donets.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autointitulatei Republici Populare Luhansk pro-Moscova, a declarat pentru televiziunea rusă: „Lysychansk a fost adus sub control”, dar a adăugat: „Din păcate, nu este încă eliberat”.

Presa rusă a prezentat imagini video cu milițiile din Luhansk care defilau pe străzile din Lysychansk fluturând steaguri și aplaudând, dar purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale ucrainene, Ruslan Muzychuk, a declarat pentru televiziunea ucraineană că orașul a rămas în mâinile ucrainenilor.

„Acum au loc lupte crâncene în apropiere de Lysychansk, însă, din fericire, orașul nu este înconjurat și se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Muzychuk.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă.

Consilierul Zelenski, Alexei Arestovici, a declarat că forțele rusești au trecut în cele din urmă râul Siverskiy Donets și se apropie de oraș dinspre nord.

„Aceasta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea. Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două”, a declarat el.

Totuși, Arestovici a spus că luarea Lysychansk-ului ar complica lucrurile din punct de vedere strategic pentru ruși, deoarece aceștia ar trebui să se concentreze asupra a șase orașe importante din regiunea industrializată Donbas de est, împrăștiindu-și mai mult forțele.

El a adăugat: „Cu cât mai multe arme occidentale vin pe front, cu atât mai mult se schimbă imaginea în favoarea Ucrainei”. Ucraina a făcut apel în mod repetat la mai multe arme din partea Occidentului, spunând că forțele sale sunt puternic depășite de armament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.