Război în Ucraina, ziua 137. Atacuri cu rachete asupra comunităților din estul...

Război în Ucraina, ziua 137. Atacuri cu rachete asupra comunităților din estul și sudul țării UPDATE Armata ucraineană a început să planteze mine la granița cu Belarus VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Soldații ucraineni au început să pună mine la punctele importante de trecere rutieră și feroviară de la granița cu Belarus. Statul Major al Ucrainei declara vineri, potrivit Ukrainska Pravda, că unitățile militare din Belarus efectuează misiuni de recunoaștere pe fronturile din Volîn și Polesia.

Dacă Belarus și-a oferit teritoriul pentru a ajunta ofensivea ruse împotriva Ucrainei, a avut grijă să evite să devină cobeligerant. Dar în acest conflict care a sfidat atâtea prognoze, nu poate fi exclusă intrarea trupelor belaruse pe câmpul de luptă, relatează AFP.

Liderul belarus Alexander Lukașenko pozează ca singurul aliat fidel al lui Vladimir Putin, primind trupele ruse, sub pretextul unor exerciții militare, înainte de asaltul lor asupra Kievului din 24 februarie.

El a mai spus că, fără intervenția Moscovei, Ucraina ar fi atacat Belarus.

Cu toate acestea, liderul spune că „nu are nicio intenție de a lupta în Ucraina”, iar el vorbește clar de „război”, termen pe care Rusia l-a interzis mergând pe expresia „operațiune militară specială”.

După mai bine de patru luni de ciocniri, lupte sângeroase în est și eșecul Rusiei de a lua Kievul, „nu există motive raționale – sau chiar iraționale – pentru ca Lukașenko să se alăture Moscovei”, spune pentru AFP analistul belarus Artiom Chraïbman, afiliat Centrului Carnegie.

„Credem că Belarus nu va fi târât în ​​acest război”, a adăugat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dar toate aceste declarații amintesc de cele auzite în ianuarie și februarie, când până la final Rusia a negat că ar dori să intre în Ucraina, iar Kiev și-a înmulțit și cuvintele liniștitoare.

„Desigur” nu putem exclude complet o intrare a Belarusului în conflict, spune Chraïbman.

Mai mult decât atât, tensiunile cresc: Lukașenko a susținut recent că rachete trase din Ucraina către Belarus au fost doborâte, promițând un „răspunsă” dacă teritoriul său va fi afectat.

De asemenea, Vladimir Putin a anunțat că intenționează să livreze în Belarus rachete capabile să transporte focoase nucleare.

Ucrainenii anunță că în ultimele 24 de ore au avut loc atacuri intense cu rachete rusești în estul și sudul Ucrainei, potrivit BBC.

Loviturile rusești cu rachete au provocat pagube mai mari în orașele din estul și sudul Ucrainei, spun oficialii regionali.

Patru civili au murit într-un atac asupra Siversk, un oraș din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul local Pavlo Kyrylenko.

Zone civile din Druzhkivka, în aceeași regiune, au fost de asemenea lovite.


Un supermarket a fost distrus, iar în apropiere a apărut un crater mare.

Oficialii ucraineni au raportat și lovituri cu rachete rusești asupra unor părți din Harkov, în nord, Nikolaiev, în sud, și Kryvyi Rih, un oraș din sud.

Forțele ucrainene apără cu înverșunare Nikolaiev, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei. Marina rusă împiedică în continuare Ucraina să expedieze cereale din Odesa.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a îndemnat locuitorii să părăsească zonele ocupate de ruși din Herson și Zaporojia. Avertismentul părea să anunțe noi contraatacuri ucrainene.

Rușii țin sub control orașul Herson, dar forțele ucrainene au recucerit unele părți ale regiunii.

Poliția din regiune acuză Rusia de distrugerea deliberată a culturilor. De asemenea, trupele rusești sunt acuzate că au distrus grânarele și echipamentele agricole și că i-au împiedicat pe localnici să stingă incendiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.