Război în Ucraina, ziua 142. Peste 20 de morți în urma atacului...

Război în Ucraina, ziua 142. Peste 20 de morți în urma atacului de la Vinița

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Reuters

Rachete rusești au lovit clădiri civile și un centru cultural din orașul Vinița, în centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 23 de persoane – inclusiv trei copii – și rănind alte zeci, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit „un act deschis de terorism”.

Atacul de la Vinița, departe de liniile de front ale războiului, a avut loc dimineața, când străzile erau pline de oameni. Un submarin rusesc din Marea Neagră a tras rachete de croazieră Kalibr asupra orașului, a scris adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Timoșenko, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Armata rusă nu a confirmat imediat lovitura, dar Margarita Simonyan, șefa rețelei de televiziune rusești controlate de stat RT, a declarat pe canalul său din aplicația de mesagerie că oficiali militari i-au spus că o clădire din Vinița a fost vizată pentru că adăpostea „naziști” ucraineni.

Vinița este unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina, cu o populație de 370.000 de locuitori. Mii de persoane din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat ofensiva, au fugit acolo de la începutul războiului.

Ihor Klymenko, șeful poliției naționale, a declarat că doar șase dintre morți au fost identificați până în prezent, în timp ce 39 de persoane sunt date dispărute.


Dintre cele 66 de persoane transportate la spital, cinci au rămas în stare critică, în timp ce 34 au suferit răni grave, a declarat serviciul de urgență al statului ucrainean într-o actualizare emisă joi, imediat după ora 22:00.

„O fetiță se află printre cei morți astăzi în Vinița, avea patru ani, se numea Liza. Copilul avea patru ani! Mama ei este în stare critică”, a declarat Zelenski în discursul său de joi seara.

Vestea atacului a apărut în momentul în care miniștrii de externe și de justiție din UE se întâlneau la Haga pentru o conferință privind presupusele crime de război rusești.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut joi o „strategie globală” pentru a coordona eforturile de a aduce în fața justiției autorii crimelor de război din Ucraina.

În discursul de deschidere a conferinței organizate de CPI și Comisia Europeană, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale în Ucraina.

„Tot ceea ce ne dorim este ca această crimă de agresiune să nu rămână nepedepsită”, a declarat el în fața oficialilor UE și CPI, descriind atacul de la Vinița drept „o crimă de război”.

Zelenski a declarat: „În fiecare zi, Rusia distruge populația civilă, ucide copii ucraineni și îndreaptă rachete spre ținte civile unde nu există nimic militar. Ce este aceasta dacă nu un act deschis de terorism? Este un stat ucigaș. Un stat terorist”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.