Război în Ucraina, ziua 143. Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro...

Război în Ucraina, ziua 143. Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro UPDATE Trei persoane ucise la uzina de rachete spaţiale

0
DISTRIBUIȚI
Foto. Reuters

Rachete de croazieră rusești cu rază lungă de acțiune au ucis trei persoane în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, când au lovit o uzină de rachete spațiale și zona din apropiere, potrivit oficialilor locali, citați de BBC.

Aproximativ 15 persoane au fost rănite, iar clădirile rezidențiale din apropiere au fost avariate.

Uzina Yuzhmash din Dnipro construiește, de asemenea, sateliți – unul dintre ei fiind lansat în spațiu de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Alte două persoane au murit când zeci de rachete rusești au fost lansate spre Nikopol, la sud de Dnipro, a declarat un lider regional.

Iar în nord, rachete rusești au lovit peste noapte locuințe în Chuhuiv, un oraș din apropierea orașului Harkov, omorând trei persoane, a declarat guvernatorul Harkovului.

Pe măsură ce ofensiva terestră a Rusiei în est a încetinit, s-a înregistrat o creștere a numărului de atacuri din aer – lovind adesea centrele orașelor.

Dnipro a primit mulți ucraineni care au fugit din cauza luptelor mai la est, în regiunea Donbas, unde Rusia și-a concentrat forțele terestre.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat forțelor sale să își intensifice operațiunile în Ucraina, pentru a preveni loviturile de artilerie și rachete ucrainene asupra zonelor controlate de Rusia. El s-a adresat militarilor în zonele pe care le controlează în Ucraina, a relatat presa rusă.

Într-o postare pe Facebook, primarul din Dnipro, Borys Filatov, a îndemnat civilii să părăsească orașul. „Nu mai este loc pentru femei, copii și bătrâni, iar cei care pot și vor să plece – să plece”, a spus el.

Un atac rusesc cu rachete de croazieră a ucis cel puțin 23 de persoane și a rănit zeci joi la Vinița, au declarat oficialii ucraineni.


Orașul se află la sud-vest de Kiev, chiar mai departe de linia frontului din Donbas decât Dnipro.

Armata ucraineană spune că aceste rachete au fost lansate de submarine din Marea Neagră. Cele care au lovit Dnipro, spun ei, au fost lansate de bombardiere care zburau deasupra Mării Caspice.

Foto: Mykola Myakshykov/Ukrainform/Abaca Press/Alamy Live News *arhivă

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei vineri, a declarat guvernatorul regional Valentin Reznichenko.

„Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă aglomerată de lângă ea”, a scris Rezynchenko pe pagina sa de Facebook.

Amploarea distrugerilor sunt în curs de stabilire.

Armata ucraineană a doborât patru dintre cele șase rachete lansate asupra orașului și regiunii într-un atac de seară, a adăugat el.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că rușii au tras rachete X-101 din avioane strategice Tupolev-95MS în partea de nord a Mării Caspice. Aceasta a precizat că rachetele aveau o rază de acțiune de 5.500 de kilometri și o viteză de 720 de kilometri pe oră.

Printre cei morți se numără și un șofer de autobuz, a declarat un oficial local din domeniul transporturilor pe pagina sa de Facebook. „Bărbatul își terminase ziua de lucru și se îndrepta spre depou pentru a se întoarce la muncă mâine la ora 5 dimineața. Nu a reușit să ajungă”, a scris Ivan Vasiuchkov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.