Război în Ucraina, ziua 147. Zelenski continuă epurările în serviciul de securitate...

Război în Ucraina, ziua 147. Zelenski continuă epurările în serviciul de securitate al Ucrainei UPDATE Rusia se pregătește de impunerea rublei în teritoriile ocupate

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 1 Rusia pregătește terenul pentru anexarea teritoriului ucrainean, în timp ce încearcă să stabilească un control total asupra câștigurilor sale din est, potrivit serviciilor secrete americane citate de Sky News.

Casa Albă afirmă că Moscova se pregătește să instaleze oficiali ilegitimi în zonele aflate sub controlul său în estul Ucrainei, să stabilească rubla ca monedă de circulație și să forțeze locuitorii să solicite cetățenia.

„Avem informații astăzi (miercuri – n.r.), inclusiv din informații pe care suntem în măsură să le împărtășim cu dumneavoastră, despre modul în care Rusia pregătește terenul pentru a anexa teritoriul ucrainean pe care îl controlează, încălcând în mod direct suveranitatea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt principal al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Este aceeași tactică folosită în 2014, când Rusia a anunțat anexarea Crimeei după ce a preluat controlul acesteia de la Ucraina, a adăugat el.

Comunitatea internațională consideră că anexarea Crimeii este ilegitimă.

„Vrem să clarificăm acest lucru pentru poporul american. Nimeni nu se lasă păcălit de acest lucru”, a declarat dl Kirby.

Kirby a declarat că America va anunța un nou pachet de arme pentru Ucraina în următoarele zile, în timp ce războiul din această țară continuă.

Se așteaptă ca pachetul să includă și alte sisteme de rachete HIMARS, care au fost folosite cu efect devastator pe front, deoarece forțele ucrainene au lovit depozitele de muniții din spatele liniilor inamice.

Aceasta vine în timp ce Vladimir Putin a vizitat Iranul în prima sa călătorie în afara fostei Uniuni Sovietice de la invazia din Ucraina.

Luând cuvântul luni, președintele Volodimir Zelenski a promis că steagul ucrainean „va fi din nou în toate orașele și satele noastre”.

El a spus pe Telegram: „Singura întrebare este când”.

„Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanților, identificăm și neutralizăm colaboratorii”, a spus el.

Știrea inițială

Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat epurarea serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) prin demiterea directorului adjunct al instituţiei.


Volodimir Horbenko este cel mai recent oficial care şi-a pierdut locul de muncă după ce Zelenski a declarat că şefii nu au eliminat elementele pro-ruse.

Această decizie vine în timp ce parlamentarii au votat pentru demiterea şefului SBU, Ivan Bakanov, şi a procurorului general Irina Venediktova.

Luni, un consilier al lui Zelenski a sugerat că cei doi au fost doar suspendaţi în aşteptarea unei investigaţii, după ce preşedintele a părut iniţial că îi demite, potrivit discursului său nocturn. Dar marţi, liderul ucrainean a depus în faţa parlamentului o moţiune de neîncredere împotriva celor doi, care a fost aprobată de o majoritate covârşitoare de parlamentari, potrivit BBC.

Au existat rapoarte timp de mai multe săptămâni potrivit cărora Zelenski a vrut să-l înlocuiască pe Bakanov după ce a ajuns să îl acuze pentru eşecurile în oprirea avansului rusesc din februarie.

Niciunul dintre cei doi înalţi oficiali, ambii numiţi personal de Zelenski, nu este acuzat că şi-a trădat ţara. Dar ei au condus agenţii în care interferenţa rusă pare să fi avut un impact asupra capacităţii Ucrainei de a menţine teritoriul în primele zile ale războiului.

Vorbind după vot, liderul partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, David Arakhamia, a declarat că recent au ieşit la iveală noi informaţii, iar epurarea SBU va continua în zilele următoare.

„Vor fi multe ‘epurări’, pentru că de-a lungul anilor mulţi rezidenţi ai serviciilor speciale ruseşti s-au înrădăcinat în secret între zidurile SBU, din păcate”, a declarat Arakhamia, adăugând: „Ei au avut acces la materiale pe care nu le aveau înainte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.