Război în Ucraina, ziua 148. Încălcări grave pe scară largă ale dreptului...

Război în Ucraina, ziua 148. Încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi internaţional UPDATE Marea Britanie trimite mai multe arme

1
DISTRIBUIȚI

UPDATE Ministrul Apărării din Marea Britanie a anunțat că Ucraina va primi mai multe arme britanice, potrivit Sky News.

Zeci de tunuri de artilerie și peste 1.600 de arme antitanc vor fi trimise în Ucraina din Marea Britanie, a declarat ministrul Apărării, Ben Wallace.

Aceasta este cea mai recentă tranșă de arme occidentale destinate Ucrainei, după ce premierul Boris Johnson a promis încă un miliard de lire sterline pentru sprijin militar.

Ucraina a cerut în mod repetat mai multe arme occidentale, spunând că nu va putea respinge forțele rusești fără armament avansat.

Ştirea iniţială

Experţi internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional de către trupele ruse de la începerea invaziei în Ucraina, indică un raport publicat de Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), agenţie din cadrul OSCE cu sediul la Varşovia, transmite joi dpa, citat de Agerpres.

Printre cazurile extrem de grave reţinute de raport se află bombardarea unui teatru din Mariupol, la jumătatea lunii martie, şi a gării centrale din Kramatorsk, la începutul lui aprilie, în ambele cazuri, despre care ODIHR afirmă că pot fi crime de război, înregistrându-se numeroase victime civile.

Potrivit raportului ODIHR, ce are 53 de pagini, un fapt foarte îngrijorător este asediul oraşelor ucrainene de către forţele ruse, ceea ce a împiedicat evacuarea în siguranţă a civililor.

Comportamentul militarilor ruşi a fost caracterizat de o ignorare generală a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar – distincţie, proporţionalitate şi prudenţă, menţionează documentul citat.

Martori au raportat execuţii şi detenţii ilegale, răpiri şi cazuri de tortură şi violenţă sexuală.

De asemenea, armata ucraineană a încălcat dreptul umanitar, într-o măsură mai mică, notează raportul, care menţionează acte de violenţă împotriva militarilor ruşi care au comis jafuri.

Dovezile strânse de ODIHR arată că ambele părţi au încălcat dreptul internaţional în ceea ce priveşte tratamentul aplicat prizonierilor de război.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei.


Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.