Război în Ucraina, ziua 149. Acord de principiu al Rusiei pentru exportul...

Război în Ucraina, ziua 149. Acord de principiu al Rusiei pentru exportul de cereale din zona de conflict UPDATE Actele au fost semnate

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Acordurile au fost semnate în cursul unei reuniuni desfăşurate în oraşul turc Istanbul, în prezenţa secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, informează CNN.

Reprezentanţii Ucrainei au refuzat să semneze un acord direct cu Rusia, astfel că au fost necesare două acorduri, intermediate de Turcia şi de Naţiunile Unite, potrivit cotidianului Le Monde.

Acordurile prevăd inspectarea la sosirea în Turcia a navelor care transportă cereale din Ucraina, crearea de culoare de navigaţie securizate şi garanţii că sancţiunile Occidentale nu vor viza exporturile ruse de cereale şi de fertilizatori.

Exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră sunt blocate din cauza invaziei militare ruse. Rusia neagă responsabilitatea în amplificarea crizei alimentare şi susţine că problemele sunt cauzate de instalarea de către Ucraina a minelor în largul propriilor porturi şi de sancţiunile occidentale care vizează exporturile ruse de cereale şi fertilizatori.

Administraţia Joseph Biden a salutat, joi seară, acordul de principiu între Rusia, Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina privind exporturile de cereale din Ucraina, dar a avertizat că va urmări modul în care vor fi aplicate aranjamentele şi va trage la răspundere Moscova.

Ştirea iniţială

Administraţia Joseph Biden a salutat, joi seară, acordul de principiu al Rusiei, Turciei şi Naţiunilor Unite privind exporturile de cereale din Ucraina, dar a avertizat că va urmări modul în care vor fi aplicate aranjamentele şi va trage la răspundere Moscova.

Exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră sunt blocate din cauza invaziei militare ruse.


Administraţia de la Ankara a anunţat că vineri va fi semnat un acord între Turcia, Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite pentru facilitarea exporturilor de cereale.

„În primul rând că nu ar fi trebuit să ajungem niciodată într-o astfel de situaţie. Aceasta a fost o decizie deliberată a Federaţiei Ruse de a transforma alimentele în armă”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de agenţia Reuters.

„Ceea ce am auzit în ultimele ore este o evoluţie de salutat, dar ceea ce contează este implementarea acordului. Sigur că vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a trage la răspundere Rusia pentru modul de implementare a acordului”, a subliniat Ned Price.

Rusia neagă responsabilitatea în amplificarea crizei alimentare şi susţine că problemele sunt cauzate de instalarea de către Ucraina a minelor în largul propriilor porturi şi de sancţiunile occidentale care vizează exporturile ruse de cereale şi fertilizatori.

Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au vorbit joi la telefon și au subliniat importanța continuării cooperării în cadrul grupului OPEC+ al producătorilor de petrol, anunță Reuters.

Conversația a avut loc la șase zile după ce președintele SUA, Joe Biden, l-a vizitat pe prinț în Arabia Saudită – subliniind importanța regatului atât pentru Washington, cât și pentru Moscova, într-un moment în care războiul Rusiei din Ucraina zguduie piețele energetice globale.

La 2 iunie, OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol cu alți producători, în frunte cu Rusia, a convenit asupra unei creșteri mai mari decât se aștepta a producției, un pas salutat de Biden.

Surse au declarat pentru Reuters că Arabia Saudită s-a consultat îndeaproape cu Rusia înainte de a insista pentru creșterea producției.

„Situația actuală de pe piața mondială a petrolului a fost analizată în detaliu. A fost subliniată importanța coordonării în continuare în cadrul OPEC+”, a precizat Kremlinul într-un comunicat. „S-a remarcat cu satisfacție faptul că țările participante la acest format își îndeplinesc în mod constant obligațiile pentru a menține echilibrul și stabilitatea necesare pe piața mondială a energiei.”

Biden și-a încheiat călătoria în Orientul Mijlociu săptămâna trecută fără să anunțe că regatul va crește producția de petrol pentru a reduce prețurile la carburanți.

Ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că petrolul nu a fost discutat la summitul americano-arab de sâmbătă, iar OPEC+ va continua să evalueze condițiile de piață și să facă ceea ce este necesar. Grupul de producători urmează să se reunească din nou pe 3 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.