Război în Ucraina, ziua 150. Zelenski spune că nu va exista o...

Război în Ucraina, ziua 150. Zelenski spune că nu va exista o încetare a focului fără recuperarea teritoriilor pierdute UPDATE 1 Portul din Odesa, atacat cu rachete

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-782009669">

UPDATE 1 Rachete rusești au lovit sâmbătă infrastructura din Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, citată de Reuters. Acest fapt vine după ce vineri a fost semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Acordul istoric semnat vineri de Moscova și Kiev ar fi permis ca anumite exporturi să fie expediate din porturile de la Marea Neagră, inclusiv din hub-ul din Odesa.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe aplicația Telegram.

Două rachete au lovit infrastructura din port, în timp ce alte două au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, a precizat acesta.

Porturilor ucrainene au fost blocate de către flota rusă din Marea Neagră, de la invazia Moscovei din 24 februarie. Au fost oprite zeci de milioane de tone de cereale și multe nave. Acest lucru a agravat blocajele din lanțul de aprovizionare global și, împreună cu sancțiunile occidentale asupra Rusiei, a alimentat inflația prețurilor la alimente și energie.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără recuperarea teritoriilor pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu acordat vineri Wall Street Journal.

El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene ocupate după invazia din februarie nu ar face decât să încurajeze un conflict și mai amplu, oferind Moscovei ocazia de a se realimenta și reînarma pentru următoarea rundă.

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunând că „livrările occidentale de Himars, deși fac o diferență materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a schimba situația”.

„Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse posibilitatea să se odihnească”, a relatat Wall Street Journal, citând comentariile lui Zelenski.

El a spus: „Societatea consideră că toate teritoriile trebuie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem și cum am putea trăi în secolele următoare”.

„O nevoie mai presantă este aceea de sisteme de apărare aeriană care ar putea împiedica Rusia să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor orașe, de altfel pașnice, aflate la sute de kilometri de liniile de front”, a adăugat Zelenski.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a declarat: „Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza într-o oarecare măsură piețele, dar ar oferi doar un răgaz temporar și un bumerang în viitor”.

Rusia și Ucraina au semnat vineri un acord istoric pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, ceea ce ridică speranțe că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.