Război în Ucraina, ziua 152. Kievul afirmă că 18 medici au fost...

Război în Ucraina, ziua 152. Kievul afirmă că 18 medici au fost uciși în război UPDATE 2 Trei poduri lovite în regiunea Herson

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 2 Forțele ucrainene au lovit trei poduri din regiunea Herson, în cadrul campaniei de împiedicare a rușilor de a administra zonele ocupate, anunță un oficial ucrainean, potrivit CNN.

Două poduri peste râul Dnipro au fost lovite, dar și un alt pod aflat la nord, potrivit lui Dmytro Butriy, un oficial ucrainean care este șeful interimar al administrației militare din Herson.

Militarii ucraineni „acționează foarte precis asupra depozitelor și acumulărilor de forță de muncă ale inamicului și foarte eficient asupra lanțurilor logistice ale inamicului”, a declarat Butriy în cadrul unui briefing de presă.

Butriy a declarat că loviturile asupra podurilor Antonivskyi, Dariivskyi și Kakhovskyi înseamnă că „deplasarea echipamentelor grele și a vehiculelor este foarte complicată”.

„Ei [forțele rusești] fac încercările de a repara aceste poduri. Există informații conform cărora intenționează să organizeze o traversare cu pontoane”, a precizat oficialul ucrainean.

UPDATE Marina rusă a recepționat cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alții spun că este o platformă pentru spionaj și, posibil, pentru arme nucleare, scrie CNN.

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din țară, Șantierul Naval Sevmash.

Experții spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor rusești cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi cu scopul de a găzdui primele torpile stealth cu armament nuclear din lume și echipamente pentru colectarea de informații.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacități flotei rusești, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire a Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane și rusești care se urmăresc și se vânează reciproc în confruntări tensionate.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent – mai lung chiar și decât submarinele cu rachete balistice și ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au 171 de metri.

Belgorod a fost lansat la apă în 2019 și trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste și încercări, dar acestea au fost întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenția de știri rusă de stat TASS.

Ceea ce diferențiază Belgorodul de oricare dintre submarinele cu propulsie nucleară din flota rusă – sau, de fapt, de oricare dintre submarinele nucleare operate oriunde în lume – este misiunea sa.

TASS a raportat că submarinul va transporta torpilele cu capacitate nucleară Poseidon, aflate în curs de dezvoltare, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de kilometri distanță și pentru a se strecura pe lângă apărarea de coastă, deplasându-se de-a lungul fundului mării.

„Această „mega-torpilă” nucleară este unică în istoria lumii”, a scris expertul american în submarine H.


I. Sutton pe site-ul său Covert Shores în luna martie. „Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și la noi contra-arme”, a scris Sutton.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au declarat că torpilele ar putea transporta focoase de mai multe megatone, provocând valuri radioactive care ar face ca porțiuni din coasta țintă să devină nelocuibile timp de decenii.

În noiembrie 2020, Christopher A. Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon sunt proiectate pentru a „inunda orașele de coastă din SUA cu tsunami-uri radioactive”.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS) din aprilie a declarat că Poseidon sunt destinate ca arme de represalii, concepute pentru a lovi după un atac nuclear asupra Rusiei.

Potrivit raportului CRS, Belgorod ar putea transporta până la opt Poseidon, deși unii experți în armament spun că sarcina sa utilă va fi mai degrabă de șase torpile.

Sutton a scris în 2019 că Poseidon, care se așteaptă să aibă un diametru de 2 metri și o lungime de peste 20 de metri, „este cea mai mare torpilă dezvoltată vreodată în orice țară”.

CRS a raportat că președintele rus Vladimir Putin a lăudat Poseidon într-un discurs din 2018, spunând: „Sunt silențioase, foarte manevrabile și nu au aproape nicio vulnerabilitate pe care inamicul să o exploateze”.

Belgorodul ar putea fi doar primul dintr-o flotă de patru submarine care ar putea transporta torpilele Poseidon, a declarat CRS, două dintre acestea fiind destinate să servească în Flota rusă din Pacific și două în Flota de Nord.

Știrea inițială

Ministerul ucrainean al Sănătății a declarat că cel puțin 18 membri ai personalului medical au fost uciși și aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse de invazia Rusiei în Ucraina, care a intrat duminică în cea de-a șasea lună, potrivit Reuters.

Într-o postare pe Facebook, Ministerul Sănătății a precizat că peste 50 de lucrători medicali au fost răniți de atacurile rusești începând cu 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în cel mai mare război european din 1945 încoace.

În postare se mai spune că 123 de unități medicale din Ucraina au fost distruse în totalitate de invazie, în timp ce alte 746 au avut nevoie de reparații.

Rusia neagă că a vizat în mod deliberat civili sau lucrători medicali și afirmă că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a lupta împotriva naționaliștilor.

Kievul spune că Kremlinul se folosește de „terorism” pentru a-i intimida pe ucraineni și a-i determina să încheie un acord de pace umilitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.