Război în Ucraina, ziua 153. Germania acuză Rusia că recurge la „pretexte”...

Război în Ucraina, ziua 153. Germania acuză Rusia că recurge la „pretexte” pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

Zelenski acuză Rusia că duce un „război deschis al gazelor” împotriva unei Europe unite.

„Chiar şi în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream, Rusia nu va relua livrările de gaze către ţările europene, aşa cum este obligată prin contract. Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor să se pregătească pentru iarnă”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, potrivit CNN.

„Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite – exact aşa ar trebui să fie perceput”.

Zelenski a continuat spunând că ultima mişcare a Moscovei face parte dintr-o gamă mai largă de acţiuni despre care a spus că sunt „forme de teroare”.

„Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi – de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul iernii şi de sărăcie… Sau de ocupaţie”, a declarat Zelenski. „Acestea sunt doar forme diferite de teroare”.

Guvernul Olaf Scholz a acuzat, luni seară, Rusia că invocă „pretexte” pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este „politică”, fără a avea cauze tehnice.

Preşedintele rus Vladimir Putin „practică un joc perfid.


Încearcă să slăbească susţinerea puternică pentru Ucraina şi să genereze clivaje în societatea noastră. În acest sens, generează nesiguranţă şi influenţează preţurile”, a declarat luni seară Robert Haneck, ministrul german al Economiei, citat de site-ul Tagesschau.de.

„Din informaţiile noastre, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a fluxului de gaz”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei de la Berlin, citat de site-ul Merkur.de.

„Sunt invocate pretexte, iar decizia este de tip politic”, a afirmat, sub protecţia anonimatului, un alt oficial guvernamental german, potrivit cotidianului Le Monde.

Compania rusă Gazprom a anunţat, luni, reducerea semnificativă a fluxului prin gazoductul Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, în contextul în care livrările tocmai au fost reluate săptămâna trecută, la un debit mai mic, după o perioadă de întreţinere.

„Capacitatea de distribuţie a staţiei Portovaia va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, 27 iulie”, a comunicat luni după-amiază compania Gazprom, conform Agenţiei France-Presse.

Gazprom redusese deja de la 167 de milioane de metri cubi la 67 de milioane de metri cubi livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1. Acum, producţia va fi diminuată la nivelul de doar 20%, notează publicaţia Die Welt.

Rusia a susţinut că va fi nevoită să reducă fluxul de gaz spre Germania dacă nu va primi la timp, din cauza sancţiunilor, o turbină din Canada. Dar Germania a depus eforturi pentru a livra Rusiei turbina respectivă, care însă este blocată în vama Rusiei din cauza formalităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.