Război în Ucraina, ziua 157. Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută...

Război în Ucraina, ziua 157. Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului

0
DISTRIBUIȚI

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că moartea a zeci de prizonieri într-o închisoare deținută de Rusia a arătat că ar trebui să existe o recunoaștere legală clară a faptului că Rusia este un stat sponsor al terorismului, notează Reuters.

„Fac apel în special la Statele Unite ale Americii. Este nevoie de o decizie și este nevoie de ea acum”, a declarat el într-un mesaj video la ore târzii din noapte.

Zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși când o clădire a închisorii a fost distrusă de un atac cu rachete, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc de responsabilitate vineri.

Decesele, dintre care unele au fost confirmate de jurnaliștii Reuters în închisoarea unde erau deținuți bărbații din provincia estică Donețk, au umbrit un acord mediat de ONU pentru a reîncepe transportul de cereale din Ucraina și a atenua criza alimentară mondială.

Acordul a fost discutat vineri de diplomații de rang înalt ai Statelor Unite și Rusiei, în prima lor convorbire telefonică de dinainte de începerea invaziei Rusiei în țara vecină, la 24 februarie.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că Washingtonul nu își respectă promisiunile privind scutirea alimentelor de sancțiuni, a declarat ministerul de externe.


La rândul său, Blinken a declarat că i-a spus lui Lavrov că lumea se așteaptă ca Rusia să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul acordului privind cerealele dintre Ucraina și Rusia.

Cel puțin 40 de prizonieri au fost uciși și 75 au fost răniți în închisoarea din orașul Olenivka, situat pe linia frontului și deținut de separatiștii susținuți de Moscova, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Un purtător de cuvânt al separatiștilor a estimat numărul morților la 53 și a acuzat Kievul că a vizat închisoarea cu rachete HIMARS de fabricație americană.

Forțele armate ucrainene au negat responsabilitatea, spunând că artileria rusă a țintit închisoarea pentru a ascunde relele tratamente aplicate celor deținuți acolo. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că Rusia a comis o crimă de război și a cerut o condamnare internațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.