Stejarii de la Bejan, excursie cu vaporul pe Mureș sau cu mocănița...

Stejarii de la Bejan, excursie cu vaporul pe Mureș sau cu mocănița de la Brad, experiențe de neratat pentru turiștii care vizitează Hunedoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1883583846">

Mai multe localități din Hunedoara așteaptă turiștii cu noi și inedite oferte, de la plimbări printr-o veche pădure de stejari, altape râul Mureș, sau pe vechiul drum feroviar, prin bogata zonă minieră a județului.

Trasee în rezervația naturală de stejari Bejan

Nu departe de Deva, în pădurea Bejan, cel mai important centru de stejari hibrizi din România și unic în Europa, în care trăiesc toate speciile de stejar existente în țară, și care sunt semnalate încă din secolul al XIX-lea, Direcția Silvică Hunedoara a amenajat recent două trasee turistice, pentru iubitorii de natură și de plimbări în aer liber, răcoarea pădurii fiind o adevărată desfătare în zilele toride de vară.

Cele două trasee – Traseul Stejarilor și Traseul lui Ghinduță – au un caracter tematic; primul facilitează  o incursiune printre speciile de stejari și a numeroșilor hibrizi care pot fi identificați cu ajutorul codului QR, iar cel de-al doilea, destinat în primul rând copiilor dar nu numai, îi ajută să descopere lumea pădurii și le oferă totodată numeroase surprize. Această rezervație naturală se întinde pe o suprafață de peste o sută de hectare și cuprinde opt din cei nouă reprezentanți ai genului Quercus, care însumează aproape 400 de specii de arbori și arbuști, dintre care stejarul este cel mai faimos, dar este aproape necunoscută publicului larg.

Cu vaporașul pe Mureș

O altă atracție turistică, tot aproape de Deva, inaugurată la începutul acestei veri, este vaporașul „Stelar” cumpărat de la Tulcea, care efectuează zilnic, din oră în oră, între 10,00 și 21,00, plimbări pe Mureș, de la pontonul aflat în vecinătatea autostrăzii, pe ruta Șoimuș-Mintia și Șoimuș-Hărău, urmând ca, în viitorul apropiat, oferta să fie completată cu hidrobiciclete, bărci și alte ambarcațiuni.

Vaporașul are o capacitate de 16 locuri, iar rezervări se pot face la numărul de telefon 0741 152 922, individual sau pentru grupuri. În timpul călătoriei, turiștii pot afla o serie de povești ale locului, pot admira natura și peisajul rustic de pe malul râului, iar pe uscat pot găsi produse ale localnicilor, precum fructele, legumele, mierea sau dulcețurile, oferite spre vânzare tuturor doritorilor de bunătăți autohtone.

Plimbări cu mocănița

Pe timpul verii, chiar din data de 2 iulie, va fi pusă în circulație și mocănița de la Brad, care va parcurge vechiul drum al liniei ferate înguste până la Crișcior, în fiecare joi și vineri, cu câte trei curse zilnice, plecările având loc la interval de două ore. Traseul are o lungime de șapte kilometri care sunt parcurși cu o viteză de 15 kilometri la oră, în 45 de minute, astfel încât turiștii să poată admira în voie spectacolul oferite de priveliștea din vechea și bogata zonă minieră.

În vecinătatea localității Brad se află și locul  din care a fost extras cel mai mare bulgăre de aur pur din Europa, o pepită de 53 de kilograme de aur masiv. Cursele se efectuează cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0730 759 993 și au loc dacă sunt cel puțin 20 de călători, capacitatea maximă a mocăniței fiinde de o sută de locuri.

Surse foto: servuspress.ro, mesagerul hunedorean.ro, glasul-hd.ro, replicahd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.