Zeci de lucrări ale unui artist deosebit, reunite într-o importantă expoziție la...

Zeci de lucrări ale unui artist deosebit, reunite într-o importantă expoziție la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul de artă timișorean a început pregătirile pentru o expoziție retrospectivă Victor Brauner, care se preconizează a fi cea mai importantă din Europa de Est și va marca programul cultural „Timișoara Capitală Europeană a Culturii”.

În expoziția intitulată „Victor Brauner: invenții și magie” vor fi prezente picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreaga carieră a artistului suprarealist, atât din perioada petrecută în România, cât și din cea pariziană, multe lucrări urmând a fi expuse pentru prima dată în România. Muzeul de artă va beneficia de un împrumut excepțional de 40 de lucrări din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou, de aproape 150 de lucrări semnate de Brauner, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles, precum și din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate. Prin extinderea parteneriatului creat între Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Modernă din Paris/Centre Pompidou și grație sprijinului Institutului Francez din Timișoara, evenimentul va reuni peste 80 de opere.

Expoziția va beneficia de un catalog conceput de Camille Morando și publicat prin grija lui Christian Derveloy, publicat de Arta Grafică în colaborare cu Fundația Art Encounters.


Experiența fundației Art Encounters în organizarea Bienalei de Artă şi relaţiile cu principalele instituţii muzeale din Europa vor fi puse la dispoziţia acestei iniţiative unice în peisajul cultural românesc. Institutul Francez din România va avea un rol esenţial în facilitarea împrumuturilor de lucrări de la Centrul Pompidou și din celelalte muzee din Franța, în promovarea la nivel european a expoziţiei și a activităților de mediere destinate publicului tânăr.

Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat ca o figură emblematică a avangardei bucureștene în anii ʹ20. După două șederi în Franța (1925 – 1926 și 1930 – 1935), Brauner se alătură în 1933 mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, și în 1938 se mută definitiv la Paris. În același an, artistul pierde un ochi și devine, pentru mișcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniții. Expoziția retrospectivă se dorește a fi un omagiu adus acestei figuri marcante a suprarealismului european, căci în opinia curatorului Camille Morando, „el este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor și inventivitate, hrănită de originile sale românești, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală și de arta primitivă”.

Surse foto: oliviermalingue.com, cooltneamt.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.