Castelul Huniade din Timișoara are în sfârșit proiectant pentru lucrările de reabilitare

Castelul Huniade din Timișoara are în sfârșit proiectant pentru lucrările de reabilitare

0
DISTRIBUIȚI

Castelul Huniade din Timișoara, unde s-au cheltuit deja sume considerabile de bani  pentru lucrările de consolidare și reabilitare a clădirii care trenează de mai bine de 15 ani, o bună parte din acestea contribuind la o degradare și mai mare a imobilului și la agravarea avariilor existente, a găsit, în sfârșit, un proiectant care urmează să întocmească „proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade, azi Muzeul Banatului…”.

Documentația de la Institutul Național al Patrimoniului, avizată de ministerul Culturii a, fost aprobată la sfârșitul lunii februarie de Consiliul Județean Timiș, în responsabilitatea căruia se află clădirea istorică, și a fost publicat anunțul licitației pentru realizarea documentației, termenul limită pentru predarea ofertelor fiind 6 iunie.


În documentație era prevăzut un termen de cinci luni pentru proiectare și de trei ani pentru lucrările propriu-zise, iar valoarea investiției a fost estimată la 37 milioane de euro.

Licitația s-a încheiat abia acum, contractul fiind adjudecat de firma Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA la o sumă de 1,5 milioane de lei, cu TVA inclus, iar aceasta va avea la dispoziție șapte luni pentru finalizarea documentației, proiectul trebuind să detalieze, printre altele, lucrările de restaurare, consolidare, reparațiile structurale și modificările funcționale necesare. Un element important al proiectului este punerea în valoare a ruinelor unui donjon din secolul al XIV-lea, probabil din vremea regelui Ungariei Carol Robert de Anjou, descoperit în curtea interioară a castelului în urma săpăturilor arheologice din anul 2009. Restaurarea castelului presupune refacerea unei identități istorice și culturale neglijate în ultima vreme mai ales, și atragerea unui număr sporit de vizitatori, prin creșterea atractivității turistice a orașului și a întregii zone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.