Dominic Fritz, semnale de alarmă către guvern în privinţa gazului şi energiei...

Dominic Fritz, semnale de alarmă către guvern în privinţa gazului şi energiei electrice neplafonate: „Nimeni nu vrea să încheie contract”

3
DISTRIBUIȚI

Timişoara strânge cărbune pentru la iarnă, ajutându-se de gara din Motru, dar are probleme mari cu gazul. Dominic Fritz a vorbit azi despre problemele grave din energie. Colterm nu a reuşit să încheie un contract cu un furnizor de bază, nici măcar cu o companie de stat. De asemenea, problemele şi de pe piaţa energiei electrice l-au determinat pe Fritz să indice tot guvernul ca responsabil pentru că plafonarea preţurilor ar fi doar fictivă.

„Din păcate trebuie să spun, clar că ecologic nu e o soluţuie de viitor, momentan nu avem de ales, decât să ne bazăm foarte puternic pe cărbune. Avem deja un stoc mare de cărbune, 30.000 de tone. Stoc plătit, nu există datorii curente. Vrem să-l aducem la cel puţin 50.000, ar fi cel mai mare stoc cu care Colterm ar intra în iarnă. Însă nu putem încălzi oraşul doar cu cărbune. Tehnic nu e posibil… CET Centru funcționează pe gaz, CET Sud funcţionează pe cărbune, dar tot avem nevoie de gaz ca să ardem acest cărbune. În privinţa gazului şi am atras atenţia inclusiv guvernului şi parlamentarilor din Timiş despre această situaţie. Există o plafonare a preţului, ceea ce nu a existat iarna trecută, cu siguranţă pentru Colterm e o veste mai degrabă bună. Problema este că nimeni nu vrea să încheie contract pe termen lung cu Colterm la acest preţ plafonat. Motivul probabil îl ştiţi. Guvernul nu a plătit încă această diferenţă între preţul plafonat şi preţul real. Momentan Colterm reuşeşte să înmagazineze gazul, aşa cum prevede legea, până la un maxim de 40.000 de MW/h, cam 10% din necesarul de gaz şi în plus a reuşit să încheie, să zicem contracte-promisiuni pentru anumite cantităţi la mai mulţi mici furnizori de gaz, în valoare de circa 190.000 de MW. Eu spun contracte-promisiuni, pentru că chiar şi în contractele prezente de înmagazinare uneori nu sunt respectate pentru că nu există cantităţi suficiente de gaz pe piaţă. Avem anumite temeri fondate, că dacă nu avem un singur furnizor asumat pe toată iarna, să ne lase baltă anumiţi furnizori care oricum promit cantităţi insuficiente. Ca să intrăm liniştiţi în această iarnă, e absolut crucial ca o companie serioasă de gaz să încheie un contract pe toată durata iernii, şi pentru întreaga cantitate necesară, cu Colterm. Din păcate până acum toate răspunsurile au fost negative, inclusiv de la Romgaz, companie de stat, cu argumentul că nu există cantităţi destule de gaz în piaţă. Şi ăsta e un argument care nu are cum să nu mă îngrijoreze.


Pentru că în timp ce guvernul insistă că nu avem probleme de cantităţi şi de livrări de gaz, că nu vor fi probleme în România, şi, chiar mai mult. În momentul în care Guvernul României, la nivel european, a introdus ca termiile să fie prioritare la furnizarea gazului, vedem în acelaşi timp că a doua cea mai mare termie din România, nu găseşte un furnizor de gaz consistent cu argumentul că nu există cantităţi suficiente în piaţă. Asta e o situaţie absurdă şi inacceptabilă şi i-am transmis domnului prim ministru că mă aştept ca guvernul să ia în serios atât rolul său ca regulator al pieţei, cât şi cel de acţionar principal la două companii. Avem acţionarat 100% la Romgaz şi statul mai are acţiuni la OMV Petrom, măcar din această calitate ar trebui să sprijine Timişoara să obţină un contract de bază pentru furnizarea de gaz şi să se ţină de promisiuni că nu sunt într-adevăr probleme pentru furnizarea gazului în această iarnă în România”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul a vorbit şi despre creşterea cheltuielilor cu electricitatea, în condiţiile în care inclusiv Primăria Timişoara a trecut pe furnizor de ultimă instanţă. Nici în acest caz furnizorii nu vor să încheie contracte noi din cauză că, indică Fritz, nu primesc de la stat diferenţa dintre preţul plafonat şi cel real.

„Suntem în situaţia în care la STPT, deja din iunie anul trecut nu se mai găseşte un furnizor de electricitate şi e pe acest mecanism pe furnizor de ultimă instanţă, unde preţul e ridicat şi companiile sunt obligate de legiuitor să furnizeze electricitate. Acum am ajuns în această situaţie şi cu Primăria Timişoara, Spitalul «Victor Babeş» şi cu Aquatim. La toate aceste instituţii a expirat contractul de electricitate. Au făcut o licitaţie şi noi am făcut de două ori şi nu s-a prezentat nimeni. Pe scurt, nimeni nu vrea să vândă energie, nici la Primărie, nici la Spitalul «Victor Babeş» şi nici la Aquatim. Asta înseamnă că şi noi am trecut pe furnizor de ultimă instanţă. Înseamnă că plătim 1.000 lei/MWh, pentru iluminatul public e o creştere începând din septembrie de la 900.000 de lei la 1,4 milioane de lei pe lună. Motivul, de ce nu se prezintă companiile de electricitate la aceste licitaţii, de ce nu vor să încheie, e ca şi în cazul gazului, preţul plafonat este mai mare, preţul real e şi la 3-4.000 lei la KWh, un preţ absolult halucinant, fără precedent, această diferenţă e deocamdată doar promisă să fie acoperită de guvern, dar în realitate nu e acoperită de guvern. Deci e un mecanism de plafonare absolut disfuncţional. Piaţa liberă de fapt nu mai funcţionează şi aceste companii nu sunt interesate să ne vândă nouă curent nici la preţ de 1.000 pentru că nu-şi încasează restul până la preţul real. Ca fapt divers, nu doar Timişoara e în situaţia asta, ci e realitatea pe piaţă, multe firme private sunt în situaţia asta. Dacă guvernul nu regândeşte rapid strategia ei, atunci se va intra într-o criză energetică şi financiară care ne va afecta pe toţi în modul cel mai crunt”, a mai spus Fritz.

Primarul Timişoara a mai spus că nu ia în calcul varianta de a reduce din iluminatul public, precum ar proceda alte oraşe şi că în cazul iluminărilor arhitectonice „ca procent sunt eforturi simbolice. Trebuie rezolvată criza la nivel de piaţă”. Pe viitor există posibilitatea construirii unui parc fotovoltaic al Timişoarei.

3 COMENTARII

  1. „ nicio companie nu vrea sa semneze un contract de furnizare a gazului cu administratia sa, pentru ca tocmai Guvernul nu ar fi platit diferenta de suma dintre pretul plafonat si cel real.“.
    Ceva nou, DF e de vina și dacă guvernul nu plătește, pe deasupra sta cu mina întinsa la guvern ! Super guvernare USL !
    Se pare ca au avut USR isti dreptate. E o conspiratie mondiala impotriva lor. La care se mai adauga greaua mostenire de la Lae. Speram ca dupa inca cateva studi de fezabilitate facute de firma din Ciacova oculta mondiala sa cedeze.

  2. Dar ce se intampla cu cele 10000 tone de praf de carbune ( cu randament energetic ridicat ) de la Arad? Sau a renuntat primaria la aceasta glorioasa ideie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.