Inedit: persoanele cu deficiențe de auz se pot bucura de interpretarea unui...

Inedit: persoanele cu deficiențe de auz se pot bucura de interpretarea unui concert în limbajul semnelor, la lansarea noului videoclip al formației Imund

0
DISTRIBUIȚI

În data de 3 septembrie, în cadrul unui concert care va avea loc la Casa Tineretului („În spatele casei”) din Timișoara, trupa Imund lansează videoclipul melodiei „Început fără sfârșit”, concertul fiind destinat și persoanelor cu deficiențe de auz, care se vor putea bucura de interpretarea în limbajul semnelor, de către Carolina Verok.

„Început fără sfârșit aduce împreună oameni diferiți și prezintă metaforic barierele și zidurile care există între aceștia în viata de zi cu zi. La filmarea videoclipului a participat Carolina Verok, interpret în limbajul mimico-gestual, prezența ei are rolul de a dezvălui puterea nebănuită ce se ascunde în gesturi ca modalitate de comunicare, dar și de a întări dorința artiștilor de a aduce in atenția noatră, a tuturor, una din temele aflate în umbra preocupărilor celor care ne reprezintă“, spun membrii formației timișorene Imund care a debutat pe scena muzicală în acest an, în cadrul unui concert alături de Implant Pentru Refuz.

Genul abordat de trupa alcătuită din Ovidiu Takacs (voce), Ovidiu Vinereanu (voce), Daniel Petreuș (chitară bass), Florin Badara (chitară), Mircea Leuca (tobe) și Daniel Marghiloman (chitară) îmbină elemente de hard-core, metal și hip-hop, iar textele pieselor exprimă puternice mesaje sociale.

Carolina Verok interpretează rolul principal în videoclipul care va fi lansat în cadrul acestui concert și va fi prezentă la fața locului, asigurând interpretarea în limbajul semnelor a pieselor din concert.

În cele ce urmează am realizat un interviu cu Carolina, în care am aflat cum s-a născut această colaborare.

– Cine ești tu, Carolina?

– M-am născut surdă și am fost educată la școală de auzitori până la masterat. Părinți mei, surzi, nu au dorit să mă ducă la școala de surzi pentru că nu ofereau educație de calitate și majoritatea surzilor nici nu știu în ziua de astăzi să înțeleagă gramatică. Datorită insistențelor familiei mele printre care și bunici și mătuși, am ajuns astăzi cine sunt. Mă descurc perfect ca o persoană auzitoare în viață având atuul: gramatica. Am fost președintele Asociației Naționale a Surzilor din România – Filialei Tineret timp de 5 ani, am înființat această filială la nivel național, am organizat diverse seminarii de dezvoltare a identității persoanei surde, am participat la activitățile de către organizații auzitorilor, am lucrat și la nivel european.

În ultimii 2 ani, mi-am descoperit scopul vieții și am început să studiez psiho-spiritualitatea. În acest moment sunt ThetaHealer și Specialistă Social Media Marketing. Am propria firmă și ajut orice persoană, fiindcă știu două limbi: limba română pentru auzitori, limba semnelor române pentru surzi. Mai știu și limba engleză la nivel mediu pentru auzitori și limba semnelor internaționale pentru surzi.

Îmi place să învăț și să încerc multe lucruri noi. De aici a ajuns și Imund la mine. A fost tentantă provocarea de a cânta în limbajul semnelor, eu fiind surdă complet, nu pot auzi nimic, decât simți doar vibrațiile bass-ului pe piept, pe podea, în jurul meu. Trupa Imund m-a ajutat foarte mult să adaptez această experiență fiind foarte nouă pentru mine. Este nevoie de mult antrenament pentru perfecționarea sincronizării a cuvintelor traduse cu ritmul folosit de trupă, iar noi am făcut-o în cel mai scurt timp. Sunt recunoscătoarea vieții, a oamenilor pe care i-am întâlnit și familiei mele care m-au susținut pentru a merge lin pe drumul meu. Mulțumesc!

– Ce înseamnă limbajul semnelor și cum l-ai descrie pentru cei care nu știu cum se comunică prin intermediul lui?

– Limbajul semnelor înseamnă limba surzilor, că este o limba culturală, așa cum este o limba straină. Printre toate țările care adoptă o limbă vorbită, ar trebui să existe o țară a surzilor în care să aibă propria lor limbă vorbita – limba semnelor. Dar totuși la ora actuală, surzii care trăiesc în țările diferite au și propriile lor limbi, de exemplu limba semnelor românești, limba semnelor italienești, limba semnelor franceze, etc. Când ne întâlnim cu surzi proveniți din diferite țări folosim o limbă comună – engleza – căreia îi spunem limba semnelor internaționale. Aceste limbaje semnelor se pot învața de către orice om de pe Pământ.

– Ce înseamnă muzica pentru tine și cum percepe un om care nu aude sunetele, ritmul?

– Când mergeam la concerte, la discoteci, la pertreceri simțeam muzica prin vibrațiil și nu știam cum să le explic până când am dat de un hipoacuzic ce mi-a zis că de fapt noi simțim bass-ul, nu voce. Când era voce, nu mai simțeam vibrațiile, așa că am înțeles că noi ne ținem după bass-uri. Bass-urile ne ajuta să înțelegem cum dansam, cum să ne oprim și unde să continuăm ritmic. Se simte foarte puternic și după cum dansează și alți ne dam seamă și noi natural. Muzica înseamnă pentru noi o eliberare de energie în care dansăm, țipăm, râdem, corpurile noastre vibrează.


Singurul lucru de care noi nu ținem cont este acela – versurile pentru că nu sunt expuse pe screen.

– Cum pregătești melodiile pe care urmează să le interpretezi?

– Soțul meu, Ștefan, este hipoacuzic slab (aude foarte puțin) și poate să înțeleagă versurile dacă sunt scrise, așa că trupa Imund m-a ajutat în crearea videoclipului cu versuri care are efectul cu textul în timp real cu vocalul. Atunci ascultă Ștefan, îmi spune cum este vorbit, în ce ton, rapid sau încet, eu învăț versurile, caut să aleg altfel semnele pentru ca sunt exprimate altfel în muzica, apoi repet și prind ritmul.

– Cum s-a născut colaborarea ta cu formația IMUND și ce mesaj ai dori să transmiți celor care citesc aceste rânduri?

– Ovidiu, din formația Imund, m-a căutat pe Facebook fiindca lucram ca interpret în limbajul semnelor la Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Timișoara, își doreau să invite un interpret să traducă prin semne versurile lor pe care voiau să le lanseze în curând, iar eu le-am spus că sunt interpret surd, un lucru care este foarte rar de auzit. Da, am fost interpretă, comunicam prin scris, mergeam la instituții și le scriam ce aveau nevoie surzii, ei îmi scriau înapoi și eu le explicăm surzilor, pentru că eu am un atuu față de majoritate, gramatica. Pentru Imund a fost o provocare pe care au acceptat-o și au lucrat cu mine. Colaborarea este foarte frumoasă, sunt oamenii foarte deosebiți, mă integrează atât de ușor. Mă bucur mult că i-am cunoscut și că fac parte în trupa lor și că abia aștept concertul fiindcă e primul meu concert din viața mea la care eu voi fi pe scenă!
– Vreau să transmit mesajul celor care citesc aceste rânduri că surzii nu sunt handicapați, le lipsesc doar auzul și asta nu înseamnă că sunt zombi, nu sunt surdomuți ci doar surzi, pentru că au voce, dar nu știu cum să o folosească, în comparație cu auzitorii care pot învață foarte ușor limbajul semnelor. Surzii nu sunt toți la fel, fiecare variază în funcție de educația primită, mai ales la școli speciale pentru surzi care nu oferă o educație egală cu școli de auzitori. Surzii merita locuri superioare de muncă fiindcă au abilități! Dacă am oferi accesibilitate prin subtitrări, prin interpreți, prin scris, prin transcriere, lumea surzilor ar fi mult mai bună. Dacă îți pasă, începe să oferi accesibilitate!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carolina Verok (@carolinaverok)

Concertul de lansare a videoclipului „Început fără sfârșit” va avea loc sâmbătă 3 septembrie de la ora 19 În Spatele Casei, iar în deschidere va evolua formația timișoreană Grave For Sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.