INTERVIU Hooverphonic: „Pentru apariția noastră la Codru Festival nu avem un playlist...

INTERVIU Hooverphonic: „Pentru apariția noastră la Codru Festival nu avem un playlist special, vom cânta melodiile pentru care ne iubește lumea“

0
DISTRIBUIȚI

Formația belgiană Hooverhphonic va susține un concert în cadrul ediției din acest an a festivalului CODRU, eveniment care se va desfășura în perioada 25 – 28 august la Pădurea Bistra de lângă Timișoara.

Trupa Hooverphonic s-a format în octombrie 1995 și, deși inițial au fost catalogați ca un grup trip-hop, și-au extins sunetul până la punctul în care nu mai puteau fi descriși ca un gen singular, ci mai degrabă un amestec eclectic de stiluri. Alături de membrii fondatori basistul Alex Callier și chitaristul Raymond Geerts de-a lungul anilor Hooverphonic au avut o serie de soliste, actualmente alături de ei aflându-se Geike Arnaert .Trupa Hooverphonic este capul de afiș al primei zile de festival CODRU, urmând să cânte în data de 25 august. În cele ce urmează am realizat un interviu în exclusivitate cu Alex Callier, membru fondator Hooverphonic, din care am aflat amănunte inedite despre formația care a reprezentat Belgia la concursul Eurovision 2021.

– Ați mai cântat de câteva ori în România. Cum vi s-a părut publicul din țara noastră și ce v-a plăcut aici?

– Da, am mai cântat în România și am avut parte de un public minunat. Ne-a plăcut faptul că românii sunt extrovertiți. Noi venim din Belgia, țară unde lumea e mai introvertită. Când am fost în România lumea a fost entuziasmată încă de la prima notă pe care am cântat-o. Deasemenea am mâncat foarte bine în România, aveți niște mâncăruri fantastice. Iar chestia asta ne face să fim fericiți… și atunci susținem și noi concerte mai bune… Când cântăm într-un loc nou, ca și acum la Timișoara… nu avem așteptări. Încercăm să ne concentrăm pe muzică, să dăm tot ce avem mai bun din noi și atunci vedem ce se întîmplă..Nu avem așteptări …dar fiindcă am cântat în Brașov, Cluj și București înainte… avem o idee despre cât de fain e publicul din România.

– Anul trecut ați reprezentat Belgia la Eurovision, cum a fost această experiență?

– A fost un pic ciudat fiindcă era perioada de pandemie. Ne-a ajutat oarecum și pentru că am avut activitate. În loc să stăm acasă și să așteptăm concertele live… am avut repetiții… și am fost ocupați. Iar asta ne-a făcut să trecem ceva mai ușor prin pandemie… a fost interesant.

– Muzica voastră a fost descrisă ca fiind trip-hop la începuturi.


Cum ai cataloga azi muzica Hooverphonic? Există genuri muzicale care nu-ți plac?

– Inițial am fost catalogați drept trip-hop, dar îmi place să cred că suntem cea mai eclectică trupă din lume. Probabil că asta nu e adevărat, fiindcă sunt multe alte trupe mai eclectice decât noi… Am fost inspirați de multe genuri muzicale. Unele piese ale noastre au fost inspirate de new wave sau shoegaze, de trupe ca Cocteau Twins sau Slowdive. Încă de la primul album am amestecat multe genuri muzicale și întotdeauna am făcut același lucru. La un moment dat am fost influențați de coloane sonore ale unor filme din anii ’60… așa mai romantice… În zilele noastre facem muzica cu care ne identificăm acum. E un pic mai electronică muzica noastră, dar niciodată nu știi ce se va întâmpla în viitor. Știi ce ai făcut ieri, știi ce faci azi, dar nu știi ce vei face mâine. Nu există genuri care nu-mi plac. Îmi place muzica dance, rock sau heavy metal. Zilele acestea ascult o compilație numită Analog Africa, dar ascult și Trentemøller, care la acest moment este chiar shoegaze.

– Cum îți vine inspirația pentru muzica ce o compui, ai vreun proces creativ anume?

– Uneori stau la pian, alteori cânt la chitară. Alteori inspirația îmi vine după ce îmi cumpăr un instrument muzical nou. Nu pot să controlez acest proces și habar n-am dacă piesa următoare a mea o să devină hit sau nu. Recent mi-am cumpărat un drum machine și un synth plug in și astea m-au inspirat pentru următorul single Hooverphonic. Alteori compun și când sunt pe drumuri.

– Pregătiți un playlist special pentru apariția voastră la festivalul CODRU?

– Pentru CODRU nu avem un playlist special. E un festival, deci încercăm să cântăm hiturile noastre. Dacă cântăm într-o sală, atunci încercăm să fim mai intimi. La festivaluri cântăm cântecele pe care le cunoaște lumea, pentru care ne iubește lumea. Ne place să cântăm pentru public și nu o să schimbăm asta niciodată. Suntem de 27 de ani pe drumuri și show-ul nostru este unul care te cam duce prin timp… Ne bucurăm că avem fani și după atâta timp și că suntem invitați să cântăm peste tot în lume.

– Festivalul CODRU este unul eco-friendly. Vă identificați cu această mișcare?

Da. Lumea ar trebui să pună mai mult accent pe acest aspect. Eu și soția mea conducem mașini electrice, nu facem mult gunoi, încercăm să zburăm cât mai puțin posibil… La Timișoara trebuie să zburăm. Când merg la festivaluri și văd tone de plastic… aruncate… mi se frânge inima. Zilele trecute am fost la un concert Kraftwerk 3D Show și fiecare spectator a primit ochelari tridimensionali, și m-am gândit… ce risipă… erau 50.000 de oameni și după spectacol ochelarii se aruncau. Avem probleme stringente… cu seceta și alte lucruri. Avem multe probleme la care ar trebui să fim mai atenți. Suntem fericiți că putem cânta la un festival din România care se concentrează pe aceste probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.